Arjen de Vos: "Naast m’n werk besteed ik veel tijd aan m’n gezin en een beetje rommelen in de tuin vind ik ook altijd fijn om te doen."
Arjen de Vos: "Naast m’n werk besteed ik veel tijd aan m’n gezin en een beetje rommelen in de tuin vind ik ook altijd fijn om te doen." Foto: Jeroen van Hattum

Zilte landbouw voor voedselzekerheid

Vertel eens wat over jezelf?

Ik ben geboren en getogen in een dorpje in de buurt van Leiden. Na mijn middelbare school in Leiden ben ik verhuisd naar Deventer om daar twee jaar tropische landbouw te studeren. Toen ben ik overgestapt naar de Vrije Universiteit in Amsterdam om biologie te studeren. Na m’n studie heb ik vier jaar bij een milieu adviesbureau in Leiden gewerkt. Tijdens een klus in de polder bij Zaandam kwam ik opeens m’n oude professor van de VU tegen en die wees me op een vacature voor een promotieonderzoek over zilte landbouw. Daar had ik me in gespecialiseerd in de laatste fase van de biologie opleiding en deze unieke kans om me verder te specialiseren in de zilte landbouw heb ik met beide handen gegrepen. In deze fase kwam ik ook Sharon tegen, met wie ik nu al 17 jaar samen ben. We hebben drie kinderen, Silvijn (12 jaar), Mira (9 jaar) en Zola (5 jaar). De oudste gaat volgend jaar naar de OSG, de jongste gaat volgend jaar naar de eerste klas van de basisschool.


Wat voor werk doe je?

Zilte landbouw is de rode draad door mijn werk al die jaren. Voor mijn promotieonderzoek werkte ik al op Texel, om naast het wetenschappelijke onderzoek ook hier de praktische teelt op te zetten. Zo’n 9 jaar geleden zijn we naar Texel verhuisd om hier een groot proefveld te realiseren. In die tijd werkten we aan diverse projecten, deels op het proefveld op Texel, maar we hebben ook grote projecten gedraaid in bijvoorbeeld Pakistan en Bangladesh. Zo’n drie jaar geleden ging het bedrijf failliet en toen heb ik samen met Sharon de knoop doorgehakt om toch verder te gaan met de zilte landbouw. Ik heb toen m’n eigen bedrijf opgericht waar we nu met drie mensen hard werken aan de verdere ontwikkeling van de zilte landbouw. Dit doen we vooral in de landen waar verzilting echt een groot probleem is. Zo werken we bijvoorbeeld veel in Egypte, Tunesië, Senegal, Jordanië, Irak en Bangladesh.


Adaptatie vaak de enige optie voor veel verzilte gebieden

Wat heb je met zilte teelt?

Op wereldwijd niveau is er zo veel verzilting (volgens de FAO leven er zo’n 1,5 miljard mensen in verzilte gebieden waar ze grote problemen hebben in de landbouw) dat zilte landbouw echt een bijdrage kan leveren aan de voedselzekerheid van miljoenen mensen. De missie van het bedrijf is dan ook om deze mensen een perspectief te bieden, om toch landbouw te kunnen bedrijven in gebieden die steeds zouter worden.


Hoe zie je de toekomst van zilte landbouw?

Adaptatie, dus aanpassen aan de verzilting, is vaak de enige optie die er is voor veel verzilte gebieden. Dit moet echt op mondiaal niveau worden opgepakt, maar de huidige kennis is vaak te verspreid en te theoretisch. Praktische oplossingen voor boeren moeten ontwikkeld worden en ook zichtbaar worden in het veld. Een wereldwijd netwerk van locaties waar gewerkt wordt aan dit soort oplossingen is wat mij betreft onderdeel van de toekomst voor zilte landbouw.


Hoe kijk je tegen de huidige ontwikkelingen rondom stikstof aan?

Het is voor mij duidelijk dat de huidige landbouw in Nederland duurzamer moet, in balans met het ecologische draagvermogen. Maar de Nederlandse landbouw is ook heel efficiënt, zeker als ik het vergelijk met wat ik in het buitenland zie. Veel boeren hier hebben geïnvesteerd in nieuwe technologieën, dat kan je ook niet zomaar terugdraaien. Er zijn nog vele transities noodzakelijk en landbouw is er daar één van, maar de oplossingen vragen wel om een aanpak die verschillende sectoren en aspecten combineert en ook perspectief biedt, dat zie ik nu te weinig.


Wat doe je zoal in je vrije tijd?

Naast m’n werk besteed ik veel tijd aan m’n gezin. Ik reis nu ook veel, dus ik probeer dat wel in balans te houden met “quality time” met m’n gezin. Een beetje rommelen in de tuin vind ik ook altijd fijn om te doen. Daarnaast vind ik het fijn om te fietsen en te wandelen, daar is op Texel ook genoeg ruimte voor.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik vind Texel een hele mooie plek om te wonen en een hele fijne plek voor de kinderen. De mensen zijn uiteraard erg vriendelijk, en hebben ook zeker wat minder haast dan in de randstad, dat is ook fijn.


Wat moeten er blijven zoals het is? 

Dat je kinderen onbezorgd buiten kunnen spelen, je de deur gewoon open kan laten, en er fantastische landschappen om de hoek liggen, dat mag van mij zeker blijven!


Wat zou er op Texel anders mogen?

Ik klaag niet zo snel over dingen, ik zou zo snel niet weten wat er anders zou mogen.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Ik ken meerdere mensen die echt wel een meerwaarde zijn voor het eiland, maar één specifiek persoon die een pluim verdient zou ik niet kunnen zeggen (afgezien van mijn vrouw natuurlijk).


Hoe heb je de coronatijd beleefd?

Het was voor ons een onzekere tijd. We waren net begonnen met het nieuwe bedrijf en veel projecten vielen stil. Dat was best even spannend maar we hebben er gelukkig snel een digitale draai aan kunnen geven en de eerste landen gingen ook redelijk snel weer open. Ook met het thuisonderwijs was het eerst behoorlijk aanpoten maar ook daar heeft iedereen toch wel snel z’n draai in gevonden. 


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Ik kan me wel een beetje ergeren aan toeristen die dan iedereen voorrang in het verkeer gaan geven en vogelaars die midden op de weg zomaar stoppen, maar het hoort ook bij het eiland. Zelfs in het hoogseizoen vind ik het nog rustig hier, zeker als ik het met de randstad vergelijk.


Wat doe je over vijf jaar? 

Het blijft hard werken om genoeg opdrachten binnen te halen. Voor het werk zijn we niet gebonden aan het eiland, maar het blijft een bijzondere plek om te wonen. Het zal voor een deel afhangen van de projecten die gaan komen. Voor nu staat alles nog open, misschien een beetje onzeker, maar we werken hard om er voor te zorgen dat er voldoende kansen op ons af komen.


Volgende 'Eiland Van...'?

Gerard van Uunen. Hij is de leerkracht van klas 4, 5, 6 van de Vrije School. Hij is het afgelopen schooljaar begonnen en heeft een goede indruk achtergelaten. Ik ben benieuwd wat hij te vertellen heeft.