Frits Dijkstra kwam op zijn tiende naar Texel en groeide letterlijk op in het toerisme.
Frits Dijkstra kwam op zijn tiende naar Texel en groeide letterlijk op in het toerisme. Foto: Aangeleverd

Oog voor gasten altijd hoog in het vaandel

Aimabel, dienstbaar, zeer gastvrij, altijd oog hebbend voor zijn omgeving en gericht op goede verstandhoudingen met de mensen om hem heen.

Het waren een aantal kenmerkende eigenschappen van Frits Dijkstra uit De Koog die afgelopen woensdag op 74-jarige leeftijd overleed. Frits kwam op zijn tiende naar Texel, groeide letterlijk op in het toerisme en wist daardoor hoe belangrijk gastvrijheid was, zodat gasten graag nog eens terugkeerden naar het eiland. Hij spande zich eveneens sterk in voor promotie van Texel om ook telkens nieuwe mensen te interesseren in een verblijf op het eiland.


De gastvrijheid kreeg hij van jongs af aan mee toen zijn ouders in 1958 van het Friese Menaldum naar Texel verhuisden en een pension begonnen in De Koog (Land- en Duinzicht). Frits was 10 jaar en kwam destijds in de vijfde klas van de Lubertischool terecht. In 1968 begonnen zijn ouders met Hotel Dijkstra aan de Nikadel in De Koog. Frits volgde aanvankelijk een opleiding aan de hotelschool, maar kwam in 1971 samen met zijn vrouw Nel vervroegd in het bedrijf, nadat zijn moeder was overleden. Ze runden het hotel totdat ze het in 1991 verkochten. 

Beachpark

Frits ging in 1992 aan de slag als parkbeheerder bij Beach Park Texel in De Koog waar hij vanaf het begin betrokken was bij de ontwikkeling van het 144 vakantiehuisjes tellende park. Er zijn voor de gasten en werken aan een goede verstandhouding met de huisjeseigenaren stond bij hem hoog in het vaandel. Hij liet geen gelegenheid onbenut om de huisjeseigenaren te stimuleren hun spullen vooral op Texel te kopen, net zoals hij zelf ook zoveel mogelijk met Texelse bedrijven probeerde te werken. Frits vertrok in 2012 bij het Beachpark, maar bleef daarna geïnteresseerd en betrokken bij het toerisme en ondernemers op het eiland. Wie wilde, kon bij hem terecht om te praten over het runnen van een onderneming. Daarbij deelde hij graag zijn eigen opgedane kennis en kunde.

Promotie

Naast zijn werk was Frits jarenlang actief voor de De Koog Promotie waarvan hij één van de oprichters was. Vol plezier kon hij altijd vertellen hoe ze in 1984 op het strand bij paal 18 een concert van Normaal en Vandenberg hadden georganiseerd. Voelbaar was het als hij vertelde over de ontlading bij de organisatoren op het moment dat het eerste optreden voor tienduizend man begon en alles functioneerde zoals het moest. Ander hoogtepunt dat jaar was de komst van The A-team naar Texel. Frits was ook één van de drijvende krachten achter de Texeltruck die van 1981 tot 2011 op grote evenementen in het land stond om promotie voor het eiland te maken. Dat deed hij samen met Rudi Kikkert, Hans Witte, Joop Schouwstra en in het begin was ook Iepe de Boer betrokken. 


Frits was in de jaren zeventig tevens secretaris van de folklore, iets wat hij eveneens nauwgezet deed en waarvoor hij in 1979 werd onderscheiden met een gouden folklorespeld. In zijn vrije tijd was hij groot liefhebber van goede geluidsapparatuur en adviseerde hij andere Texelaars graag bij de aanschaf daarvan. In 1977 was hij als chartermember één van de oprichters van de Lions Club op Texel, waar hij achter de schermen een dragende kracht was. Hij was daar sinds 1978 secretaris van de ledencommissie waarin hij zittende en aankomende besturen begeleidde. Hij zorgde daarmee voor de continuïteit binnen de serviceclub waar hij zich ook inspande voor een goede omgang met elkaar. Het leidde ertoe dat de club telkens nieuwe aanwas kreeg en vitaal bleef. In 2020 werd hij voor zijn inspanningen onderscheiden met de Melvin Jones Award, de hoogste onderscheiding van de Lions en een onderscheiding waar hij zeer trots op was.