De Waddenzee.
De Waddenzee. Foto: Jeroen van Hattum

Texel tegen afgifte nieuwe vergunningen voor gasboringen op zee

Er zouden geen nieuwe vergunningen moeten worden afgegeven voor gasboringen en gaswinningen in de Noordzee en de Waddenzee.

Dat hebben PvdA, GroenLinks, Hart voor Texel, CDA en D66 gesteld in een motie die woensdagavond tijdens de raadsvergadering is aangenomen. Texels Belang en VVD waren tegen de motie. Directe aanleiding zijn plannen van de Nederlandse en Duitse overheid om toestemming te verlenen voor nieuwe gasboringen op de Noordzee op zo'n 19 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog en het Duitse Waddeneiland Borkum. Die plannen leidde vorige maand al tot een open brief van meer dan vierhonderd hoogleraren en wetenschappers, van wie velen van het NIOZ, die zich uitspraken tegen nieuwe gasboringen op zee. 


Volgens PvdA, GL, HvT, CDA en D66 moet bij nieuwe vergunningverlening het zogeheten voorzorgsprincipe worden gehanteerd. "Zolang er onzekerheid bestaat over mogelijke schade en effecten op de Waddeneilanden en Waddengebied, mogen er geen nieuwe vergunningen worden afgegeven in Noordzee en Waddenzee. Better safe than sorry." Texels Belang en VVD waren tegen. Zij vonden het jammer dat er in de motie geen alternatieven werden genoemd om de komende jaren aan gas te komen. De partijen vroegen zich af wat voor schade wordt bedoeld en ook in hoeverre Texel wat te zeggen heeft over gebieden op de Noordzee en de Waddenzee die verder van het eiland vandaan liggen. Texels Belang kon zich wel vinden in geen nieuwe gasboringen onder de Waddenzee. 


De nieuwe boringen ten noorden van Schiermonnikoog en Borkum zijn opgestart in het licht van de oorlog in Oekraïne en een mogelijke gascrisis als Rusland daadwerkelijk de gaskraan zou dichtdraaien. De Duitse deelstaat Nedersaksen was een jaar geleden nog tegen de boringen bij Borkum, maar werkt inmiddels aan een versnelde procedure. De vergunningen voor het Nederlandse deel van de boringen liggen volgens het Rijk sinds begin juni online ter inzage. Volgens de vierhonderd hoogleraren en wetenschappers past de voorgenomen nieuwe gaswinning bij Schiermonnikoog niet binnen de doelstelling om de opwarming van de aarde binnen 1,5 C te houden, terwijl de gevolgen van de klimaatcrisis steeds merkbaarder worden. Nieuwe boringen leiden volgens hen ook tot langere afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.