Nieuwe leningen starters op komst


De gemeenteraad heeft zes ton beschikbaar gesteld, zodat de gemeente vijftien nieuwe startersleningen kan verstrekken aan Texelaars die een huis willen kopen.

Het is een vervolg op de regeling die sinds 2013 bestaat. De starterslening (maximaal €40.000,-) is aanvullend op een hypotheek en bedoeld voor starters om de aankoop van een huis mogelijk te maken. Dat moet de doorstroming op de huizenmarkt op het eiland op gang helpen. De ene helft wordt gefinancierd door de gemeente, de andere helft via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten. 

Een starterslening kent een rentevaste periode van vijftien jaar. De eerste drie jaar hoeft nog geen rente en aflossing te worden betaald. Naar verwachting heeft een starter daarna een hoger inkomen en meer geld om de starterslening af te lossen. Het college had begin 2018 - na vragen uit de raad - laten weten de raad te adviseren over het vervolg van de startersleningen als er nog circa €100.000,- aan budget beschikbaar zou zijn. Dat was er nu niet, op de website van de gemeente was afgelopen week te lezen dat het niet mogelijk was een lening aan te vragen. De gemeente heeft sinds 2013 in totaal 91 startersleningen verstrekt, waarvan er volgens gegevens van het college op het moment 41 zijn afgelost. De gemiddelde leeftijd van een aanvrager is 26 jaar.