De 17e eeuwse jurk die werd opgedoken uit het Palmhoutwrak.
De 17e eeuwse jurk die werd opgedoken uit het Palmhoutwrak.

Documentaire over jurk uit wrak

De jurk die in 2014 werd opgedoken uit het Palmhoutwrak is onderwerp van een televisieserie, podcast en “interactieve” duik naar “De Nachtwacht van de Waddenzee”.


“De Jurk en het Scheepswrak” is een transmediaal project op drie verschillende platforms. De driedelige documentaireserie wordt uitgezonden op 11, 12 en 13 oktober om 22:15 uur op NPO2. In een vijfdelige podcastserie staat de vraag centraal van wie de jurk uit het wrak geweest kan zijn en via innovatieve techniek kun op een interactieve website zelf naar het wrak worden gedoken.

Texelse amateurduikers halen in 2014 honderden kostbare voorwerpen van een scheepswrak in de Waddenzee. Leren boekbanden, gouden gebruiksvoorwerpen en als klapstuk een unieke 17e eeuwse jurk in wonderbaarlijk goede staat. Ze plaatsen de wetenschap voor grote raadsels en de betrokkenen voor dilemma’s. Wie heeft recht op de vondsten: de amateurduikers, een lokaal museum of het Rijk? En wat gaat er met de rest van de schatten op het Palmhoutwrak gebeuren, nu die dreigen weg te spoelen?

In de driedelige documentaire De Jurk en het Scheepswrak vormen de jurk en andere schatten uit het Palmhoutwrak aanleiding voor een botsing tussen de Texelse duikers en de rijksinstanties van het vasteland. Waar de duikers hun illegale schatten het liefst op het eiland houden, reageren wetenschappers geschokt op de manier waarop zij met de kunstschatten zijn omgegaan. Bovendien wil provincie Noord-Holland ook wel iets terug voor de miljoenen euro’s die ze investeren in onderzoek naar de voorwerpen. 

De directeur van museum Kaap Skil, waar de vondsten van duikers en jutters van oudsher tentoon worden gesteld, schippert tussen beide partijen en heeft intussen zelf ook enorme ambities. Ze heeft de duikers beloofd dat de jurk terugkomt naar het eiland, maar kan het kwetsbare textiel daar eigenlijk wel verantwoord tentoongesteld worden? De schat is voor alle betrokkenen ‘waar je het allemaal voor doet’ en tegelijk verzucht een lid van de duikclub: “Het wrak is een vloek geworden”.

De vijfdelige podcast is als een detective met een wetenschappelijk tintje en gaat verder in op het mysterie rondom het Palmhoutwrak.