Erwich vangt bot in geschil over plan vakantiehuizen Stappeland

De gemeenteraad had alle recht om een stokje te steken voor een plan voor vakantiehuizen op een terrein aan het Stappeland in De Koog. Dat is het oordeel van de Raad van State (RvS).


Initiatiefnemer Nico Erwich had bezwaar aangetekend tegen het raadsbesluit. Volgens hem had de raad ten onrechte de stekker getrokken uit zijn plan om tien recreatiewoningen aan het Stappeland te bouwen. De 50 bedden kwamen van Tubantia. Eerder kreeg hij wél medewerking van b en w. Maar over het benodigde bestemmingsplan heeft de raad het laatste woord, concludeert de RvS. De gemeenteraad wil paal en perk stellen aan de bouw van recreatieverblijven op het eiland. Dat beleid had de raad al in 2016 in de Nota Verblijfsrecreatie vastgelegd.

Volgens de hoogste bestuursrechter hadden b en w Erwich duidelijk gemaakt dat de raad een definitief besluit over zijn plan zou nemen. Dat het besluit negatief uitviel, is volgens het bestuursrechtscollege ongetwijfeld teleurstellend voor Erwich, maar zo gaan die dingen. Erwich vond het geen stijl dat hij maandenlang aan het lijntje was gehouden en al veel geld in zijn plan had geïnvesteerd.

De Koger had graag veel eerder een signaal willen krijgen dat de raad er geen heil in zag. Toch vindt de RvS niet dat de raad daarmee juridisch in de fout is gegaan. Ook heeft Erwich geen recht op vergoeding van de proceskosten. 

Rechter en staatsraad Eric Daalder vroeg de gemeente Erwich uit coulance tegemoet kan komen in de gemaakte kosten. Of Texel dat gaat doen is nog niet bekend.