@TXL

BABS


Voor mij zit het erop. Mijn 6-jarige avontuur als BABS; Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Drie kinderen en een bedrijf verder, ontbreekt het me op dit moment aan de tijd. In 2015 kwam de vacature dat de gemeente Texel nieuwe BABSen zocht. Ik trok de stoute schoenen aan en schreef een brief. Een eerste gesprek volgde, en ook een tweede gesprek, waarbij ik een toespraak moest maken en voordragen. In 2016 volgde uiteindelijk de aanstelling als BABS. 

Het eerste huwelijk dat ik mocht sluiten was in de stromende regen, waarbij ik bijna de ringen vergat van toch wel wat spanning. Vele huwelijken volgden. Verschillende locaties, van het Hoornder kerkje, tot een achtertuin, tot het strand. Het ene huwelijk met 6 personen, het andere met 100. Huwelijken waarbij alles uit de kast werd getrokken en huwelijken met weinig poespas. Jonge mensen, oudere mensen, eerste huwelijk, derde huwelijk. Een huwelijk met daarna kindjes op komst, een vruchtbare toekomst en een huwelijk mogen sluiten waarbij 1 van de partners nog maar een paar maanden te leven had. In 2016 kwam ik helemaal bij de gemeente te werken als Ambtenaar Burgerlijke Stand. Ook daar zag ik de andere kant, de voorbereidingen naar de huwelijksdag zelf toe.

Met een aantal bruidsparen heb ik nog steeds contact. Vorig jaar kwam ik er op de dag van een huwelijk achter dat ik zwanger was. De bruid raakte kort na de huwelijksdag ook zwanger en laatst hebben we elkaars kindjes mogen bewonderen. Maar ook zijn Chris en ik een aantal jaar geleden in Amsterdam op bezoek geweest bij een stel dat ik mocht trouwen. Bijzonder, alle verhalen die mensen met zich meedragen, die ze aan mij in vertrouwen ook vertellen en waar ik een bijzondere rol mag vervullen op hun grote dag. Soms besef je zelf te kort hoe belangrijk je voor ze bent; helemaal als je weer eens een berichtje krijgt. Ik zeg wel, het zit erop, maar misschien niet voor altijd. Wie weet zien jullie mij over een tijdje weer eens op het strand, met een toga aan en een microfoon in mijn hand. 


Emily Boersen