Wat ik zeggen wou

Blamage 


Vorige week dinsdag las ik met verbazing de Texelse Courant over de verantwoordelijkheid van de gemeenteraad in zijn geheel.


Wetende dat - als je in de politiek zit - het niet altijd makkelijk is om het goede te doen, deels omdat er altijd een groepering is die het er soms terecht niet mee eens is, deels omdat je niet wil dat er op de persoon wordt aangevallen.


Voor wat betreft beslissingen die de Texelse politiek moet nemen kan je de besluitvorming verdelen in belangrijk en minder belangrijk. Als voorbeeld neem ik bijvoorbeeld de ijsbaan, dat deze niet wordt omgetoverd tot een parkeerplaats met alleen maar stenen kan ik alleen maar toejuichen maar het is een minder belangrijke beslissing. Het heeft geen invloed op mijn eigen doen en laten, of is van invloed op het gezin als zodanig.


Heel anders is het met het zelf maken van alternatieve energie waaronder ook windenergie, dit is namelijk belangrijke besluitvorming die door een ieder gevoeld wordt. Juist dan moet de politiek echt zijn moed tonen en scherp zien wat goed is voor ons als Texelse bevolking. Kunnen we zelf onze energie opwekken? JA DAT KAN, en dat moet dan ook een van de redenen zijn dat je in de politiek zit. Iedere maand gaat door toedoen van de politiek wereldwijd in ieder huishouden in Nederland, dus ook op Texel, de energierekening met €100,- of meer per maand omhoog. Er wordt geëist van de overheid voor tegemoetkoming maar….zelf de energie opwekken op Texel d.m.v. windenergie, nee daar beslissen we als gemeenteraad niet over. Hoe hypocriet kan je zijn.

De Texelse partijen

VVD en TB zijn mordicus tegen een windmolenparkje, de EAZ windmolen bij de boer enz, en dat is al langer bekend, vinden het ook helemaal niet erg dat de alternatieven die er zijn om de energie met wind op te wekken worden tegen gehouden. CDA is nu verontwaardigd maar is of was van hetzelfde sap overgoten als de VVD en TB, zou mooi zijn als het verstand nu eindelijk gaat zegenvieren. PvdA is een partij die het een ander op wil laten knappen, daar kun je de oorlog dus niet mee winnen, is een laffe daad. GL belooft het één, maar doet het tegenovergestelde, echt ongelofelijk. D66 wordt buiten beschouwing gelaten. HvT daar hoeven we wat dat betreft ook niets van te verwachten. Om kort te gaan; gemeenteraadbreed, dus van links naar rechts, wordt er niets mee gedaan. Diep treurig.

Burgerberaad

Ik las het stukje in de krant “de kant langs” van afgelopen dinsdag over burgerberaad en idd, het lijkt leuk zo’n burgerberaad, maar het kan ook gezien worden als schuttingpolitiek, d.w.z. knappen jullie het maar op, wij als gemeenteraad durven het niet (wij blijven wel achter de schutting staan totdat het opgelost is). Weet dan nog een goeie, we gaan er in het burgerberaad ook over zandsuppletie hebben en doen daar dan minimaal een jaar of 30 over. 

Het is echt ongelofelijk, we kunnen als Texelaars ons eigen windmolenparkje realiseren, waar we dan zelf eigenaar van zijn en, waarbij we de energiekosten behoorlijk kunnen drukken, zodat er heel veel ellende en tegenslag kan worden voorkomen. De boer kan geholpen worden door een EAZ windmolen te mogen plaatsen enz.

Voelen wij als Tesselaars ons nog steeds verbonden met het Oekraïense volk, dat op een wrede manier aangevallen wordt? En vinden we democratie belangrijk? ( autocratieën zoals Rusland, lachen zich een ongeluk).


Texelse politiek is een sterk staaltje van slap ijzer. Gemeenteraad, jullie doen de Tesselaars veel te kort, door toedoen van jullie werkwijze gaat de Tesselaar de rekening betalen, of moeten we die naar jullie toesturen, of moeten de rekeningen naar de lobbyisten die achter de schermen aan de touwtjes trekken? Wil je als huishouden veel geld besparen, DAT KAN! Voor verdere informatie lees de FB pagina “Alternatieve energie op Texel”, heel belangrijk, gaat over ons als Tesselaars. 


Cor van der Knaap