Watercrassula

En daar dook de watercrassula weer op; een aquarium- en vijverplant die niet van nature in het veld voorkomt en met een beetje pech harder dan zijn eigen schaduw groeit. In 2019 was het Cerespoldertje bij Oudeschild aan de beurt, nu Dorpzicht bij De Cocksdorp. Vooropgesteld; ik ga er ogenblikkelijk vanuit dat de plant schadelijk is voor zijn omgeving, maar een kleine kanttekening kan misschien geen kwaad.


Nog even herinnerend aan de Cerespolder; daar was de watercrassula in maart 2019 een probleem dat letterlijk onder een berg grond moest verdwijnen, liefst zo snel mogelijk. Nou had de provincie nog wel wat grond over van de aanleg van Waalenburg, dus het watercrassulaprobleem  van de Cerespolder kon mooi worden opgelost. Het scheelde ook meteen in transportbewegingen. Prachtig allemaal, maar de watercrassula was eind 2018 ook al gewoon aanwezig bij Ceres, al werd dat iets minder belicht.

 

Dan Dorpzicht waar nu focus is gericht op een slenk die gedicht moet worden om te voorkomen dat - beetje overgedreven gesteld - De Cocksdorp op een dag zomaar verandert in een 'watercrassuladorp'. Duik je even in de archieven van de krant en dan kom je in oktober 2021 een artikel tegen over een brief van de provincie waarin de aanwezigheid van de watercrassula in Dorpzicht gewoon al wordt benoemd. In de waarschuwende sfeer, maar op dat moment kan de bestrijding nog wel even wachten omdat er bij het kanaal eerst een drinkwaterleiding moet worden verplaatst en verstevigd. Met tijdelijke maatregelen kan de groei van de plant worden tegengegaan.

 

Waar de grond vandaan moet komen om de besmette slenk te dichten, wordt in die brief ook gewoon benoemd: deels nog uit Waalenburg, deels uit een verbreding van het kanaal bij Dorpzicht en deels van het plaggen van een weiland bij Dorpzicht. Oftewel; grond die ter plekke vrijkomt en ter plekke wordt verwerkt. Dat is uiteraard opnieuw prijzenswaardig, maar ook opnieuw onder de vlag dat de watercrassula zo snel mogelijk moet worden bestreden, terwijl het plantje gewoon al een tijdje in het gebied aanwezig is.


Beide voorvallen roepen daarmee toch het beeld op dat de watercrassula niet alleen een probleem is, maar eigenlijk ook een dankbare oplossing wanneer vrijgekomen grond een nieuwe plek moet krijgen. Het zal niet hardop worden gezegd, maar dan lijkt het niet verkeerd uit te komen als er ergens in de buurt nog wat watercrassula groeit...

 

Jeroen van Hattum