Erna Kuip die sinds 1977 bij de Texelse apotheek werkte.
Erna Kuip die sinds 1977 bij de Texelse apotheek werkte. Foto: Jeroen van Hattum

'Bijzonder om start mee te maken'

Ze is vanaf de oprichting in 1977 één van de vaste gezichten bij de Texelse apotheek in Den Burg geweest. Daar is kortgeleden een einde aan gekomen. Erna Kuip uit Den Burg is met pensioen gegaan.

Met liefst zes bazen en 67 collega’s werkte ze door de jaren heen samen. Erna Kuip heeft de getallen vlot bij de hand, al is het alleen al dankzij een mooi afscheidsboek dat ze van haar collega’s heeft gekregen. Veel van de (oud-)collega’s en leidinggevenden hebben er speciaal voor haar wat ingeschreven. “Ik kom er gelukkig goed vanaf”, zegt ze gekscherend. De Texelse begon op 1 juli 1977 als assistente bij toenmalige apotheker Gerrit Lely in Den Helder. Een paar maanden later ging ze met Lely mee naar Texel toen hij op 22 september 1977 - na het vertrek van dokter Van Loon - van de ene op de andere dag een apotheek opende in de winkel van Jaap Zijm aan de Molenstraat in Den Burg. Daar was door het vertrek van Van Loon ruimte voor ontstaan.


Het was op Texel destijds nog de tijd van de apotheekhoudende huisartsen die niet bepaald op een zelfstandige apotheek zaten te wachten. Dat gold destijds ook voor veel Texelaars. Het duurde een jaar of vijf voordat de aanwezigheid van de nieuwe apotheek echt werd geaccepteerd.  Achteraf kijkt ze er met gemak op terug; mensen die eerst heel erg moeilijk deden, bleken later prettige klanten te zijn. Erna: “Het was wel bijzonder om de start mee te maken; alle medicijnen stonden bijvoorbeeld nog gewoon op de schappen. We begonnen destijds met vijf meiden, zo werd dat toen ook genoemd, en in de vakantie had mijnheer Lely nog eens vijf meiden extra nodig.” De huisvesting aan de Molenstraat duurde ongeveer een maand, daarna ging de apotheek naar de huidige locatie aan de Weverstraat waar eerder het Wapen van Texel (voorheen Olympic) had gezeten.  

Apothekers

Na het roerige begin kwam de Texelse apotheek in rustiger vaarwater en zag Erna apothekers als Gerard Schuiringa, mijnheer Dilling en mijnheer Bakker uit Den Helder, Pieter Wijnand, Jan Klok, Henri Venema en Daan Schagen voorbij komen. De laatste drie staan momenteel aan het roer. Terugkijkend was het volgens Erna prachtig om apothekersassistente te zijn, maar zou ze vandaag de dag niet opnieuw voor het beroep kiezen. In het begin maakte ze nog zelf pillen, de laatste jaren ging de tijd voor een groot deel in administratie zitten. “Je bent nu ook eigenlijk veel meer in dienst van zorgverzekeraars die bepalen welk merk medicijnen wel en niet vergoed wordt. Dat betekent dat mensen soms een ander merk krijgen dan ze eerst kregen en dan sta je vervolgens aan de balie strijd te leveren met een klant die wat anders krijgt.” Dat Texel aan het vergrijzen is, kon ze de afgelopen jaren vanuit haar werk merken, evenals de toenemende hoeveelheid gasten. “Daar zaten er altijd wel een paar bij die hun medicijnen waren vergeten mee te nemen en dan maakten we dat wel weer op orde. Het was soms alleen lastig als mensen dachten dat alles meteen geregeld kon worden. Soms moet er iets van de overkant komen en dan kon het even wat langer duren.” Als vertrouwd gezicht van de apotheek gebeurde het nog wel eens dat Erna buiten werktijden om vragen kreeg van Texelaars en dat was nooit een probleem. “Korte lijnen, dat hoort erbij.” Haar afscheid was in één woord geweldig. Tegen de collega's had ze gezegd "dat ze maar een picknick op de Razende Bol moesten organiseren” en dat werd op geheel eigen wijze opgevat. Erna werd meegenomen naar de Razende Bol, maar dan wel de Razende Bol van de familie Kooiman aan de Pelikaanweg. Daar bleek dat er speciaal voor haar een Wampex was opgezet. "Ik moest onder meer pillen maken met boter erin, ik heb poeder staan vouwen op de Fonteinsnol en ik moest natuurlijk verschillende soorten koek proeven. Op het werk was ik de grootste snaaier, dus dat mocht niet ontbreken.” Ze kreeg vervolgens het boek van haar collega's en een verrekijker om vogels mee te bekijken. "Daar ben ik een tijdje geleden mee begonnen op advies van een vriendin en dat is ontzettend leuk om te doen. Het kost niets en je staat ervan te kijken hoeveel vogels we hier op Texel hebben. Dat is echt mooi om ergens rustig te gaan zitten en om vervolgens gewoon te kijken wat er allemaal aan vogels om je heen is. Daar houd ik me nu graag even mee bezig.”


Jeroen van Hattum

Afscheid apotheek met eigen Wampex voor Erna Kuip