Duidelijk is de omgekeerde vlag te zien. Jaartal onbekend.
Duidelijk is de omgekeerde vlag te zien. Jaartal onbekend. Foto: Aangeleverd

Vlag hing al vroeg ondersteboven aan toren in centrum Den Burg

Het is momenteel een manier van boeren en vissers om hun onvrede met het stikstofbeleid te tonen: de Nederlandse vlag op zijn kop hangen, zodat de blauwe baan boven hangt en de rode baan onder. 

Nu wil het geval dat jaren en jaren geleden de Nederlandse vlag ook al een keer op zijn kop hing aan de toen nog hervormde kerk aan de Binnenburg in Den Burg (de Burchtkerk). Kees Dros (Waalderstraat) uit Den Burg kon het zich nog goed herinneren dat daar een foto van was en haalde die ook meteen tevoorschijn. 


De kans dat hier sprake was van een zeer vooruitziend protest tegen het stikstofbeleid is vrij klein, vermoedelijk was het een misverstand dat net iets te laat werd opgemerkt (of juist heel snel door de dienstdoend fotograaf). Hoe dan ook; de huidige protestacties riepen wel meteen herinneringen op aan het euvel van weleer. De afgelopen dagen was ook meermalen te lezen dat de Nederlandse vlag op zijn kop de vlag van de Duitse noordelijk gelegen deelstaat Sleeswijk-Holstein is. Dat kan dan onverwacht zomaar weer vertrouwd overkomen voor de Duitse gasten.