Jan Bakker: "Dankzij mijn grootvader is de grond hier aanzienlijk verbeterd."
Jan Bakker: "Dankzij mijn grootvader is de grond hier aanzienlijk verbeterd." Foto: Jeroen van Hattum

Telen met zoet en zout water uit sloot

Vertel eens wat over jezelf en je achtergrond?

Ik ben geboren op de Alexanderhoeve aan De Grie en ik woon daar nog steeds samen met mijn vrouw Wilma. Van kinds af aan ben ik geïnteresseerd geweest in het boerenbedrijf, ik heb hier altijd met veel plezier in gewerkt. De afwisselingen van de seizoenen houden het altijd boeiend en daarbij is het voorjaar altijd de mooiste periode. Na de Middelbare Landbouwschool heb ik nog wat bij andere bedrijven gewerkt en na mijn militaire dienst ben ik thuis in de pootaardappelen begonnen.


Akkerbouw heeft mij altijd het meest geboeid en ik heb me daarin dan ook bekwaamd. Ik heb met mijn broer de boerderij gehad, later zijn er twee neven bijgekomen en zijn wij een samenwerking gestart, wat uitgroeide tot een groot landbouwbedrijf. De kracht van die samenwerking was geweldig, met name het vertrouwen in elkaar was daarin het allerbelangrijkste. Daar we geen van allen opvolgers hadden, hebben we het bedrijf in 2010 verkocht.


Wat voor soort werk deed je op het gezamenlijk bedrijf?

Energietransitie moet een keer serieus worden genomen

De meeste tijd ging naar de pootaardappelteelt. Wat ik nu doe is samen met Edwin en Ellen van Straten zilte groente en ook gewone groente verbouwen. We telen dat biologisch en met zout en zoet water dat hier in de sloten zit. Deze producten vinden hun weg naar restaurants, cateraars en de buurtsuper (de Spar van Goënga) onder de naam Groentehelden Texel.NL


Wat verzilting betreft is dit hier niks nieuws. Mijn grootvader is hier in 1919 begonnen op een plek waar zijn voorgangers allemaal zijn weggegaan vanwege het zout. Er groeide nauwelijks iets op die zoute grond. Mijn grootvader is toen gaan draineren tot ca 60-70 cm diepte in combinatie met diepere sloten. Daardoor verbeterde de grond aanzienlijk. Het zoute water zakte dieper weg, zodat er meer ruimte voor een zoetwaterlens bleef waar het gewas op groeit. Verder ben ik met Gelein Jansen, kweker van de Texla, hobbymatig aan het aardappelveredelen. We zijn op zoek naar een ziekte resistente soort die een goede tafelaardappel is en een goede zouttolerantie heeft. En met ons zijn er zoveel andere kwekers die daar ook naar op zoek zijn.

Doordat we met druppelirrigatie werken, kunnen we de nieuwe zaailingen hier ook gelijk meenemen in de zouttest in combinatie met een test van verschillende rassen van Den Hartigh.



Wat doe je tegenwoordig als adviseur?

Nadat we gestopt waren met het bedrijf had ik al snel dat ik me wilde inzetten voor landbouw in arme delen van de wereld, wat eigenlijk altijd al een jongensdroom is geweest. Een medecursist wees me op ontwikkelingswerk bij de PUM, een organisatie die het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden en opkomende markten helpt te groeien en helpt een positieve invloed op de economie, het milieu en de maatschappij te creëren. 


Ik heb me daar aangemeld en ben op die manier naar diverse landen (Mali, Armenië, Rwanda Palestina, Pakistan etc.) geweest om samen met de boeren daar naar goede oplossingen te zoeken om betere resultaten te behalen. Door corona is het alleen een tijdje rustig geweest. Voor het komend najaar zijn er wel weer nieuwe projecten in het verschiet.



Hoe kijk je tegen de huidige ontwikkelingen rondom tot stikstof aan?

Jammer dat er zoveel misvattingen zijn door die stikstofkaartjes van het RIVM. Hierdoor is het vertrouwen in de overheid wel verder verdwenen. Hopelijk komen ze er vlot uit, duidelijkheid is voor de boeren heel belangrijk.



Wat doe je zoal in je vrije tijd?

Ik ben het liefst op pad om vernieuwende dingen te bekijken, bijvoorbeeld hoe anderen werken. En verder reis ik graag rond in Europa.


Hoe ervaar je mensen op Texel?

Over het algemeen wel zelfredzaam en eigenzinnig. Goed te doen!



Wat zou er op Texel vooral moeten blijven zoals het is?

Niet alles te mooi willen maken, wat mij betreft niks meer aan doen. En niet teveel betuttelen in het buitengebied met allemaal paadjes en grote fietspaden.

 

Wat zou er op Texel anders mogen ?

Meer betaalbare huisvesting voor jongeren. Zoals het nu gaat, blijven er hier geen jongeren. En de energietransitie moet een keer serieus worden genomen; het wordt nu toch wel duidelijk dat het zo niet blijven kan. Windmolens en zonneweides!


Wat is je favoriete plek op Texel?

Er zijn vele mooie plekjes op Texel.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Al degenen die zich als vrijwilliger inzetten. 


Hoe heb je de coronatijd beleefd?

Het was in het begin wel gek, je wist niet hoe ernstig het zou worden. Maar het was ook wel bijzonder rustig zonder toeristen. Verder hebben we geen beperkingen gehad in het buitengebied, alles ging gewoon door.



Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

We hebben ze hier thuis altijd gehad, we hebben hier bijvoorbeeld een Duitse familie die al 47 jaar lang bij ons komt. We verhuren 2 appartementen en hebben meestal oude terugkomende gasten. Het is altijd leuk om met andere mensen om te gaan, zeker als ze al lang komen.


Wat doe je over 5 jaar?

Geen idee, misschien nog hetzelfde, maar dan als pensionado.



Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Graag zou ik Arjen de Vos willen vragen zijn verhaal te doen. Hij heeft methodes ontwikkeld om onder zoute omstandigheden toch nog landbouwgewassen te telen. In veel landen wordt er gevraagd naar zijn expertise.