Het tijdelijk zebrapad over de Emmalaan naar de Skool.
Het tijdelijk zebrapad over de Emmalaan naar de Skool. Foto: Jeroen van Hattum

Maatregelen op komst om drukte in verkeer bij Skool te minderen

Het leidde de afgelopen tijd tot de nodige verbazing bij ouders van kinderen die sinds 11 mei naar school gaan in de Skool aan de Emmalaan in Den Burg.

Daar is het sindsdien in de verkeerstromen rondom het nieuwe Onderwijscentrum te merken geweest dat er een paar honderd kinderen tegelijk naar school gingen. Op zich geen onoverkomelijk probleem, maar voor de meeste ouders en kinderen was het toch even een andere situatie dan ze gewend waren bij de eerdere gebouwen van de basisscholen in Den Burg. De drukte viel samen met een schoolplein dat nog niet af was, waardoor ook de ingangen van het gebouw nog niet allemaal meteen gebruikt konden worden en dan komt er wel kleur aan.


Met nog één week school te gaan is het bemoedigend dat er nu maatregelen op stapel staan om wat te doen aan de drukte in de verkeerstromen rond de school. De eerste maatregel is ook al uitgevoerd; op de Emmalaan is - vlak voor het punt waar de gedeelde rijbanen beginnen - een tijdelijk zebrapad aangebracht. De andere maatregelen hoopt de gemeente in de zomervakantie te kunnen uitvoeren met de kanttekening dat de benodigde materialen er dan wel op tijd moeten zijn.

Voor de kinderen (en de ouders) is het te hopen dat ze na de zomervakantie in het verkeer een rustige start van het nieuwe schooljaar kunnen maken. Dat is uiteraard een open deur, maar ook in de wetenschap dat er nog een periode aankomt dat de Emmalaan weer op de schop gaat en dat er met een beetje pech opnieuw een beroep op het incasseringsvermogen van ouders en kinderen wordt gedaan (tenzij er een wondermethode wordt bedacht om de omgeving van de Skool bij de nieuwe herinrichting te ontzien).


Hoe de ontwikkelingen bij de Emmalaan gaan verlopen, is op het moment nog koffiedik kijken. Een verkeerskundig bureau heeft verschillende varianten opgesteld die zijn besproken met belanghebbenden en ook financieel zijn doorgerekend. De gemeente kon gisteren (maandag) desgevraagd nog niet aangeven wanneer de voorbereidingen leiden tot een advies aan de raad om de Emmalaan opnieuw in te richten met afzonderlijke rijbanen. Voor de ouders, kinderen en de basisscholen zelf is het te hopen dat de nog volgende herinrichting van Emmalaan een overzichtelijk proces wordt zonder verrassingen en vertragingen. Dat zal beoogde de rust rondom de de nieuwe Skool naar verwachting eveneens ten goed komen.