Wat ik zeggen wou

Oproer

Terugkerend van de incomplete maandagmarkt van 4 juli, viel me in mijn straat de frisse uitgestoken Nederlandse vlag op.


Op zijn knieën onder de struiken was mijn buurman bezig met het onkruid voor de groene bak die de volgende dag geleegd gaat worden. Buurman richtte zich op en begon meteen over de licht wuivende vlag aan zijn huis. Het klonk als een soort excuus voor dit vertoon van vaderlandsliefde. Want zojuist had iemand tegen hem gezegd dat het een schande was om de TESO-veerboot te beletten uit te varen. Op advies van zijn vrouw die al in het dorp was geweest, had hij de vlag gedraaid, zoals ze daar gezien had. Blauw bovenaan en rood onder. “Ik ben zelf ook achttien jaar visser geweest en ik begrijp ze! En dat wil ik laten zien.” Zijn opmerking betrof het nieuws van deze morgen dat vissers en boeren een protestactie hielden tegen de op hen gerichte stikstof-maatregelen. Onze eigen TESO werd geblokkeerd om uit te varen. De TESO, een in-en-in betrouwbare onderneming die zelfs nog vaart als windkracht 10 of 11 de Hollandse kust teistert en beukt!….Wat moest ik zeggen…? 


Kennelijk zijn dit soort harde acties nodig om ook ons tenslotte te laten beseffen dat de opwarming van de aarde door ons allemaal wordt veroorzaakt. Niet alleen door onze boeren. Ook u en ik kopen nog steeds spullen die in Verweggistan worden geproduceerd. Spullen die we eigenlijk niet echt nodig hebben. Eten we voedsel waarvan we vervolgens weer veel weggooien, terwijl de productie ervan veel kostbaar water en energie heeft gekost. Dat ik vandaag de auto weer pak, terwijl er een elektrische fiets voor me klaarstaat. Dit gaat ons allen aan. Die grote dikke wijsvinger wijst ook naar ons.! Ons schuldbewustzijn is even gesust en onderdrukt doordat we zijn wijsgemaakt dat de boeren de schuldigen zijn.


De 'verdeel-en-heers' aanpak werd en wordt ook in democratisch Nederland regelmatig gebruikt om massale oproer te voorkomen… Maar heus, wij komen ook aan de beurt. Heden zij...  morgen wij…!


Nederland let op Uw zaak


Rien Mast, 

Den Burg