'Met elkaar in contact blijven om oplossingen stikstof te vinden'

Texelse boeren, vissers en burgers hebben vanochtend in Den Burg de 'Vrije Republiek Tessel' uitgeroepen om te protesteren tegen het nieuwe stikstofbeleid.

Daarbij werd emeritus hoogleraar Han Lindeboom uit Den Burg gepresenteerd als nieuwe 'minister-president' van de Vrije Republiek Tessel. Hij houdt zich al een aantal jaar met stikstof bezig en pleit voor maatwerk om de uitstoot van stikstof te verminderen. De stikstofkaart die minister Van der Wal op 10 juni presenteerde, is volgens hem aantoonbaar onjuist voor Texel. 

Lindeboom is 'minister-president' van een Tessels kabinet met achttien bewindspersonen, allen prominente en bekende Texelaars uit diverse sectoren in de Texelse samenleving. De ludieke actie (met een serieuze ondertoon) wordt ook ondersteund door diverse sectoren in de samenleving waar het Texels Ondernemersplaform (TOP). Volgens Arnold Langeveld, voorzitter van LTO op Texel (en 'minister van Verbinding' in het nieuwe Tesselse kabinet), is het van belang om met elkaar in contact te blijven om gezamenlijk naar oplossingen te zoeken om de uitstoot van stikstof te verminderen.

Volgens de actievoerders gaan de stikstofdoelen zoals het nu landelijk zijn voorgesteld op Texel desastreuze gevolgen krijgen voor de economie en de leefbaarheid op het eiland. Zij vrezen maatschappelijke ontwrichting als het platteland zou worden geƫlimineerd. Lindeboom gaf eerder aan meer te zien in een correctie van de berekeningen het RIVM-model waarop de doelen zijn gebaseerd, maatwerk en een andere stikstofsamenstelling in voedsel voor dier en mens. Meer op pagina 2.