Nordes Gin.
Nordes Gin. Foto: Amsterdam Cocktail Week

Tip van Jan de Wit

Afgelopen november ben ik met de Eendracht, de driemastschoener waarop ik al jaren als vrijwillig bemanningslid vaar, in Galicië aan wal geweest. Galicië ligt in het uiterste noordwesten van Spanje in het gebied boven Portugal aan de Atlantische Oceaan. Uit deze opvallend groene regio komen mooie, veelal frisse witte wijnen.

Naast de wijnen komt ook een bekende gin uit dit gebied, namelijk Nordés Gin. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is bij de productie van gin wordt hier gebruik gemaakt van wijnalcohol in plaats van een neutrale graan- of melasse-alcohol. De albariño druif komt in dit gebied veel voor en zorgt er mede voor dat de gin extreem aromatisch is.


Naast de basisalcohol zijn zes van de toegevoegde botanicals afkomstig uit Galicië. Dit geeft de gin de kenmerkende tonen van balsamico, eucalyptus, laurierblad en munt. Hiermee is Nordés Gin met recht een echt streekproduct, met zijn eigen unieke smaak. Het laat zich niet makkelijk vergelijken met andere gin stijlen.

Het verhaal van Nordés Gin begint bij drie vrienden in een Galicisch restaurant. Zoals veel goede ideeën begint het met een hersenspinsel. Tijdens het eten ontstond er een gezamenlijke droom: het produceren van een echte Galicische gin. Het drietal, bestaande uit een bekende Spaanse sommelier, een Galicische wijnimporteur en een getalenteerde “master distiller” doet veel pogingen voordat hun droom werkelijkheid wordt. Ze ontdekten de perfecte formule om het beste wat Galicië te bieden heeft vast te leggen. Zo is Nordés Gin geboren.


De gin ontleent zijn naam aan de Nordés-wind die de frisheid uit de Atlantische Oceaan het land in draagt en zo de Galiciërs op de hoogte brengt van de komst van mooi weer en een goed gevoel.


De verpakking van Nordés valt op in het schap. De kenmerkende witte fles is geïnspireerd op het traditionele keramiek van Sargadelos. Dit unieke keramiek onderscheidt zich door het gebruik van blauwe kleuren. Op de fles zijn verschillende elementen te herkennen, zoals de wereldkaart, het kompas en de link die deze premium gin met de wind heeft.


Al vanaf het begin vindt de distillatie van Nordés Gin plaats in een kleine distilleerderij in San Pedro de Sarandón, gelegen in de nabijheid van Santiago de Compostella. Dit gebied staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid en uitstekende inheemse distillaten.


Naast het gebruik van de wijnalcohol, afkomstig van de albariño druif en de eerder genoemde inheemse botanicals, wordt ook gebruik gemaakt van zeekraal. Hierdoor krijgt de gin zijn kenmerkende balsamico-aroma. Naast de inheemse ingrediënten wordt er ook gebruik gemaakt van buitenlandse, zoals jeneverbes, gember, kardemon, hibiscusbloem en zwarte thee. Deze ingrediënten dragen bij tot de subtiele balans van de drank.

De perfecte Nordés gin-tonic wordt bereid in een groot bol glas met veel ijs. Voeg hier vijf cl. Nordés gin en 20 cl. Fever Tree Indian Tonic aan toe. Garneer de gin-tonic met drie witte (albariño)druiven.


De druiven versterken de nuances van het albariño distillaat. Daarnaast benadrukken de druiven dat deze gin-tonic de ideale mix is om in goed gezelschap van te genieten.