Beweegcoach Rosa Vonk controleert of Peter Op de Beek zijn oefeningen goed uitvoert. Op de achtergrond Emmy Verweij op de hometrainer.
Beweegcoach Rosa Vonk controleert of Peter Op de Beek zijn oefeningen goed uitvoert. Op de achtergrond Emmy Verweij op de hometrainer. Foto: Sportstichting Texel

"Met de wekelijkse training blijf ik fit"

Sport en bewegen levert niet alleen gezondheidswinst op, maar ook een forse besparing op het ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit. In geld uitgedrukt kan de maatschappelijke waarde voor iemand uit bijvoorbeeld de doelgroep 25 tot 55 jaar, die voldoet aan de beweegnorm, oplopen tot wel € 75.000, - , ten opzichte van iemand uit die doelgroep die niet of nauwelijks beweegt. Reden te meer om ervoor te zorgen dat ook meer Texelaars aan de beweegnorm gaan voldoen, vindt Sportstichting Texel. Samen met Fysio Team Texel hebben zij zogeheten BOM-groepen opgestart: Bewegen op Maat. Bedoeld om Texelaars met een blessure of ziektebeeld te helpen op een verantwoorde manier (weer) in beweging te komen.

De waarde van bewegen

“Steeds vaker kijken gemeenten en ook de rijksoverheid naar de Social Return on Investment (SROI) van sport en bewegen: wat levert de investering in sport en bewegen voor maatschappelijke meerwaarde? Wat doet het met de levensverwachting van inwoners, de kwaliteit van leven, zorgkosten en ziekteverzuim? En heeft meer bewegen ook invloed op de leerprestaties, criminaliteit en plezier? Het Kenniscentrum Sport en Bewegen laat hiernaar regelmatig onderzoek doen. Die onderzoeken gebruiken wij ook", aldus Gert Pansier van Sportstichting Texel (SST). “Uit de resultaten komt steeds duidelijker naar voren dat de kosten die gemaakt worden voor sport en bewegen, ruimschoots opwegen tegen de sociaaleconomische voordelen. Ook op Texel is nog veel winst te behalen.” Om inwoners eilandbreed in beweging te krijgen, is volgens Pansier een brede samenwerking nodig tussen onderwijs, maatschappelijke organisaties, eerstelijns zorg, bedrijven, gemeente en sportclubs. “Er gebeurt veel op Texel, maar er lopen ook te veel zaken langs elkaar heen. Dat is jammer, want daardoor gaan goede bedoelingen en veel energie verloren. We moeten elkaar opzoeken om tot een samenhangend gezondheidsbeleid te komen, met ruime aandacht voor bewegen en preventie.”

Meet & Weet

SST wil meer inzetten op preventie en heeft daarvoor onder meer de samenwerking gezocht met Wouter Keijning en Anne Klaarwater-Keijning van Fysio Team Texel. Die hebben fors geïnvesteerd in apparatuur waarmee alle relevante gezondheidswaarden gemeten kunnen worden. “In onze praktijk komen mensen met uiteenlopende en vaak terugkerende klachten. Als ze bij ons zijn uitbehandeld, is de drempel om zelf naar een sportschool of sportclub te gaan vaak te hoog. Het liefst blijven ze in de praktijk sporten, maar wij zijn geen sportschool en hebben ook die ambitie niet. Samen met de Sportstichting hebben we nu een aantal BOM-groepen ingesteld: Bewegen Op Maat met een beperkt aantal deelnemers en in principe zes maanden, maar langer is ook mogelijk. We doen eerst een basistest, waarbij we alle waarden meten. Deze nulmeting gebruiken we voor een trainingsprogramma op maat. Vaste onderdelen zijn altijd conditie, kracht en coördinatie. Onder leiding van een beweegcoach van de sportstichting, gaan de deelnemers aan de slag met hun eigen gepersonaliseerde programma”, vertelt Keijning. Het doel is dat ze uiteindelijk doorstromen naar een reguliere beweeggroep van de Sportstichting of naar een van de andere beweegaanbieders op Texel.

Nichemarkt

Volgens Pansier springt de Sportstichting met deze samenwerking in een nichemarkt op Texel. “Bewegen is niet voor iedereen vanzelfsprekend en er is een groep die niet zomaar naar een sportclub stapt. Vaak gaat het om het aanpassen van een leefstijl. Mensen moeten de voordelen van bewegen aan den lijve ondervinden. Dan ontstaat een intrinsieke motivatie om te blijven bewegen, met alle bijkomende voordelen.” Voor Fysio Team Texel sluit de samenwerking goed aan op hun visie op de zorg. “Er is momenteel een tekort aan fysiotherapeuten, ook in onze praktijk. Dat betekent dat je niet alles zelf kunt doen en onze begeleiding ergens stopt. Maar we vinden wel dat de zorg optimaal moet zijn. Dat kan door samen te werken. In dit geval met de Sportstichting, en met andere partijen”, licht Klaarwater-Keijning toe. “We willen ook graag meer samenwerken met de andere fysio’s op Texel.”

Bandje of smartwatch

De deelnemers volgen hun eigen programma en loggen in via een speciaal armbandje of hun smartwatch, gekoppeld aan een app die alles bijhoudt. Dan kiezen ze een apparaat en gaan aan de slag met hun persoonlijke programma. “Als ze bijvoorbeeld op de hometrainer gaan, staat die al ingesteld op wat ze maximaal kunnen en mogen doen. Iemand met hartfalen moet bijvoorbeeld niet te intensief trainen. Dat is vastgelegd in het persoonlijke trainingsschema. Daardoor is het altijd veilig en efficiënt.” Peter Op de Beek is een van de deelnemers aan een BOM-groep. “Bij mijn jaarlijkse check-up bij de huisarts waren bloeddruk en andere waarden te hoog. Ik heb voor mezelf de deadline gesteld om binnen drie maanden daar wat aan te doen. Ik train nu met een gepersonaliseerd trainingsprogramma. Dat is nog best pittig, maar het gaat goed. Ik ben ook al zo’n zes kilo gewicht kwijt.” Ook Emmy Verweij traint in de BOM-groep. ‘Via de fysiotherapeut ben ik hier terechtgekomen na zware rugklachten. Met de wekelijkse training hier blijf ik fit en weet ik zeker dat ik de goede oefeningen doe.”

Meerwaarde voor sporters

Naast het begeleiden van kwetsbare groepen, kan Fysio Team Texel ook meerwaarde bieden aan Texelaars die al actief sporten of gericht naar een doel willen trainen: fietsers, hardlopen en andere atleten. Keijning: “We kunnen via een ademgasanalyse heel nauwkeurig de VO2max van sporters berekenen en ook zien hoe iemand op de loopband rent en of dat kan leiden tot blessures, omdat bijvoorbeeld het linkerbeen meer wordt belast. We kunnen alle fysieke parameters testen en evalueren, zodat sporters beter en effectiever kunnen trainen. Alle informatie is toegankelijk via een app. Daaraan kunnen bijvoorbeeld ook de gegevens van je eigen smartwatch worden gekoppeld. Zo heb je alle informatie compleet.”

Meer plezier en minder kosten door inzet op preventie


In september organiseren Sportstichting Texel en Fysio Team Texel een presentatie van de mogelijkheden voor alle beweegaanbieders en sportclubs op Texel.