Afbeelding
Foto: Heleen Vink

Jari voelt zich meer vocalist dan rapper

Met vallen en opstaan en hard werken realiseerde Cor van Heerwaarden zijn droom met Klif 12, een eigen Theater-Restaurant in Den Hoorn. In deze serie gaat de cultuurveteraan in gesprek met anderen over hún cultuurdroom. In deze vierde aflevering spreekt hij Jari van Dijk.

Als jonge Texelaar die opgroeide in Oosterend, speelde Jari van Dijk (1998) met bandjes bij strandpaviljoen Paal 12. Als Jerry Island maakt hij nu carrière. Sinds twee jaar heeft de artiest en producer een contract bij het Nederlandstalige platenlabel ROQ ’N Rolla Music en slaat zijn muzikale vleugels verder uit.


De eerste akkoorden leert Jari van zijn vader Sil, een gitarist in hart en nieren. "Ook was er thuis een keyboard met duizend geluiden. Uit verveling leerde ik mezelf erop spelen en begon dat op de meest mogelijke manieren op te nemen.”


Rond zijn veertiende brengen vrienden hem in aanraking met hiphop en de hiphopcultuur. Jari gaat experimenteren, schrijft teksten op instrumentals via Youtube en maakt met het programma Fruity Loops zelf de bijbehorende muziek. "Vaak verfoeide mijn vader mijn muziekkeuze en de thuissituatie kon turbulent zijn. Ik schreef vooral over die situatie. In hiphop vond ik een uitweg.” 


Als artiest moet ik iets uitdragen, anderzijds                         vertegenwoordigt het label mij

Jari is 17 jaar als hij naar de Herman Brood Academie in Utrecht gaat.

Zwart gat

„Rond mijn achttiende belandde ik in een zware depressie. Je komt uit de puberteit, wordt ouder en krijgt meer verantwoordelijkheden. Muziek speelde een grote rol, zeker tekstueel. Nog is het een tool om mijn gevoelens en emoties kwijt te kunnen. Zonder dat heeft muziek geen waarde voor mij.” "Bleef het een uitlaatklep, ook toen je zo diepging?”, vraagt Cor. "Nee, toen maakte ik geen muziek meer, ik voelde geen liefde waar ik eerder zoveel passie voor had. Pas nadat ik eruit was, kon ik erover schrijven.” 


Cor, vol begrip en bewondering: “Dan ben je wel diepgegaan, maar ondanks alles heb je je aan de hiphop vastgehouden.” Als Jari weer opkrabbelt steunt uiteindelijk ook Sil zijn zoons muziekkeuze en muzikale ambities.

Liefde

De liefde komt op zijn pad. "Een super Texelse love story”, lacht Jari. "Zij werkte achter de bar in de Compagnie in Oudeschild en ik kwam als 19-jarige behoorlijk beschonken binnen. Van het een kwam het ander. Ze was en is mijn eerste relatie. Je hebt die connectie. Je kan altijd over die typische eilanddingen praten die een ander niet kan begrijpen; de normen en waarden, uitgaansverhalen van de welbekende kroegen. Ze ging studeren in Den Haag en al zou het aan de andere kant van de wereld zijn – ik heb alleen maar een plekje nodig waar ik mijn studio kan bouwen en muziek kan maken – ik ging mee. Na een half jaar Rotterdam verhuisden we in de eerste week van de coronamaatregelen naar Den Haag.”


Jari heeft pech. "Net voor de hele corona ellende werd mijn laptop gestolen. Al de projecten waar ik mijn vocalen in opnam waren ineens verdwenen. De meeste beats had ik nog wel, maar de originele opnames nabootsen werkte niet. Ik zat in dubio want ik had al een plan om deze muziek uit te brengen, hoe het moest klinken en hoe ik de promotie wilde aanpakken. Door corona levend als een kluizenaar, ging ik al experimenterend opnieuw aan de slag en door gesprekken met vrienden en mensen uit de muziekindustrie, besloot ik het roer om te gooien en veranderde ik van Engels- naar Nederlandstalige nummers. Zo'n vijf demo’s stuurde ik naar mensen waaronder rapper Jebroer, mijn mentor van school. Mijn Nederlandstalig liedjes trokken zijn aandacht en pasten onder zijn platenlabel ROQ ’N Rolla Music. Sinds 2 jaar is hij mijn labelbaas, maar ik zie hem nog steeds als mijn mentor.”

Onder Nederlandstalig label

„Waar sta je nu en wat hoop je te bereiken?”, vraagt Cor. "De focus ligt nu op Nederlandstalig. Ik heb tot nu toe zes singles uitgebracht. Het doel is om te kijken wat ik bereik met deze en toekomstige singles. Het is soms een gevecht met jezelf tussen wat mensen willen horen en wat je zelf wilt maken. Je moet stevig in je schoenen staan. Als artiest moet ik iets uitdragen, anderzijds vertegenwoordigt het label mij. Op creatief gebied ben ik vrij, al schaaf ik mijn geluid soms iets bij om het een commerciëler randje te geven.”


Zijn laatste single is vlak voor Moederdag uitgebracht. ‘Jij Verdient Het’ is een ontroerende ode aan zijn moeder. ‘Neem de ruimte en probeer nu voor jezelf te kiezen’, zingt hij haar toe. "Haar reactie heb ik ook opgenomen en gepost op social media. Het heeft mede daardoor ook veel emoties losgemaakt bij mensen”, legt Jari uit.


"Niet echt een rappersactiviteit?”, polst Cor. "Inmiddels zie ik mezelf niet meer als rapper. Ik zou mezelf ook tekortdoen als ik me zo zou noemen. Ik zing en rap een beetje, ben meer een vocalist”, is Jari duidelijk. "Mijn teksten zijn vaak diep persoonlijk. Dat heeft me altijd geholpen, dat is mijn therapie. Mijn definitie van kunst is om je eigen pijn te verpakken in een creatie, en daarmee een ander te kunnen inspireren om grootser te denken.”


Meer over Jari is te lezen en te beluisteren op jerryisland.nl. Foto en tekst Heleen Vink.