Afbeelding
Foto: Niek Welboren

Paaseilanders op

bezoek in Eierland

Texel kreeg afgelopen week bezoek van een aantal bewoners van Paaseiland en Chili. Zij waren hier in het kader van driehonderd jaar historische verbinding tussen de eilanden. 

Vooraf namen zij deel aan de Paaseiland conferentie in Leiden, waar onder meer werd herdacht dat de Hollander Jacob Roggeveen de eerste Europeaan was die in 1722 contact maakte met de Polynesische bewoners. Het was destijds geen echt plezierige kennismaking- gelukkig gaat het na een paar eeuwen heel wat beter.

Op Texel verzorgden de filmmakers Leonardo Pakarati en Paula Rossetti een boeiende filmavond in buurthuis Bethel. De Chileense filmer Tiziana Panizza bracht voor een kleine, maar geïnteresseerde groep haar documentaire Tierra Sola in De Eiland Galerij. Het werd voor de kijkers duidelijk dat het geïsoleerde eiland in De Stille Oceaan een onbekende en zeer bewogen geschiedenis heeft.

Donderdagmiddag 30 juni werd bij de Eiland Galerij op bijzondere wijze de foto-expositie van Henk Kloosterhuis geopend. Hij was in 2019 een maand – tijdens een groot feest- op Rapa Nui. Zijn foto’s op groot formaat, enkele van vier meter hoogte, geven een realistisch impressie van de indrukwekkende en iconische beelden.

Bij de Moai, ”De Dromer van Rapa Nui “ werd door Niek Welboren stilgestaan bij de verbinding tussen Paaseiland en Texel. De filmmaker Leonardo Pakarati gaf vervolgens op traditionele en indrukwekkende manier vorm aan het begrip Mana en hoe deze oerkracht ons als mensen verbindt.

Aansluitend gaf fotojournalist Henk Kloosterhuis een rondleiding langs zijn kleurrijke impressies, die hij in 2019 vastlegde. Met de foto’s in de beeldentuin en de overzichtstentoonstelling binnen van Niek Welboren, komen dromen tot leven en wordt een bijzonder verhaal verteld over een bijzonder eiland.

In en bij de Eiland Galerij kan men kennisnemen van de verhalen en het Paaseiland beleven. Het werk van Henk Kloosterhuis in de beeldentuin blijft te zien tot zondag 30 oktober.

De film “De Dromer van Rapa Nui”, over het ontstaan van de verbinding en het beeld zal deze zomer regelmatig-en eventueel op afspraak- worden vertoond in de Eiland Galerij.