Boeren en vissers blokkeren boot

Boeren en vissers hebben maandagochtend in Den Helder de veerdienst naar Texel tijdelijk geblokkeerd om hun protest tegen plannen van de overheid kracht bij te zetten.

Met een aantal tractoren, afkomstig van het eiland, werd in alle vroegte een blokkade opgeworpen bij de slagbomen op het haventerrein in Den Helder zodat het benedendek van de Texelstroom niet geladen kon worden. Een groep kottervissers van Texel en Wieringen lag, op initiatief van de EMK, met hun schepen voor de ingang van de Helderse veerhaven waarna TESO besloot de veerdienst te staken.


De actie, die tot 9:00 uur duurde, riep wisselende reacties op. Texelaars die afspraken aan de overkant hadden (waaronder afspraken bij ziekenhuizen) waren allerminst blij met de blokkade. Zij hadden in eerste instantie geen idee waar ze aan toe waren. Bij de Gollards in Den Burg kwamen ze handen tekort omdat zorgmedewerkers uit Den Helder niet naar het eiland konden komen en de bevoorrading van supermarkten kwam later op gang. Op Facebook gaven diverse Texelaars aan op deze manier hun sympathie met de boeren en de vissers te verliezen.


Voor de boeren en de vissers was het een actie om duidelijk te maken hoe wanhopig de sectoren zijn door onduidelijke plannen van de overheid. Voor de visserij zit de pijn in een saneringsplan dat afgelopen vrijdag bekend werd. Volgens Hennie Huisman, sinds vrijdag voorzitter van de PO Texel (de Producenten Organisatie van de Texelse visserij) heeft minister Staghouwer (Visserij) op geen enkele manier aangegeven hoe de sanering wordt aangepakt, waardoor er onzekerheid is over de toekomst en de visserij nu ook geen investeringen meer aangaat. Volgens Huisman was vooraf afgesproken dat ambulances en andere zorgverleners tijdens de wilde actie wel doorgelaten zouden worden.


Burgemeester Michiel Uitdehaag liet desgevraagd weten begrip te hebben voor de onzekerheid die er vooral als gevolg van de ‘stikstofkaarten’ is ontstaan. "Het uiten van je mening in overleggen of via de stembus, of met publieksvriendelijke acties, is dan de weg." Een actie waarbij het veerverkeer wordt gestremd, bijdraagt aan chaos en ook inbreekt op het welzijn van mensen, brengt volgens hem het risico met zich mee dat de bereidheid in de samenleving wegvalt om het probleem gezamenlijk op te lossen. Het stikstofprobleem is volgens de burgemeester een gezamenlijk probleem en niet enkel het probleem van agrariërs. "Die gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt door vele Texelaars en ook het bestuur van Texel onderkend. De gemeente Texel wil ook met belanghebbende partijen aan tafel over de gebiedsgerichte aanpak die vanuit de provincie Noord-Holland wordt opgezet."


Meer op pagina 2.