Coalitie krijgt wind van voren over windmolens en zonneakkers

Texels Belang, PvdA en met name GroenLinks hebben de wind van voren gekregen van de oppositie over hun opstelling met betrekking tot windmolens.

Dat gebeurde donderdagavond tijdens de bespreking van het coalitie-akkoord 'Bouwen aan vertrouwen' waarin staat dat er de komende vier jaar geen windturbines of grote zonneparken op Texel komen. De coalitiepartijen willen eerst via het nieuwe - nog op te tuigen - Texelse burgerberaad echt te weten komen wat Texelaars vinden van grote uitdagingen op het gebied van klimaat en energie.

Dat leidde tot verbazing bij D66, VVD, Hart voor Texel en CDA. Astrid van de Wetering (D66) was verbaasd over de ommezwaai van GroenLinks. Edo Kooiman (Hart voor Texel) miste ambitie op het gebied van duurzaamheid ("we doen de komende vier jaar bijna niets") en had zijn twijfels of het werkt om het thema windmolens eerst in een burgerberaad te bespreken.

Volgens Albert Huisman vielen ze bij de VVD bijna van hun stoel dat GroenLinks de komende vier jaar geen windmolens en zonneparken wil. Hij herinnerde aan de vorige coalitie waar GL uitstapte, omdat TB en VVD niet mee wilden gaan in een zonne-akker. Hij gaf de nieuwe coalitie het advies om heel goed te omschrijven wat ze willen. "Beken kleur en verras elkaar niet in een later stadium.

Niels Rutten (CDA) was eveneens verbaasd dat er voorlopig niets gebeurd. Hij was ook verrast dat in de vorige raadsperiode een referendum over windmolens aan de kant werd geschoven, maar dat er nu wel een burgerberaad over windmolens zou moeten komen. Meer hierover op pagina 2.