De rust en de ruimte van de Waddeneilanden.
De rust en de ruimte van de Waddeneilanden. Foto: Henk Leyen

"Nieuwe gast nog niet gewend aan eiland"

Het is geen onbekend verhaal: in 2020 en in 2021 waren er tijdens de coronapandemie andere gasten dan gebruikelijk op de Waddeneilanden te zien. 

Bij een deel van de nieuwe gasten verliep alles prima. Maar er waren de afgelopen twee jaar ook een aantal nieuwe toeristen op de eilanden die iets minder gewend leken te zijn aan gebieden die over het algemeen worden bezocht door liefhebbers van rust en stilte. In het vorige week gepubliceerde verkennend onderzoek van de Waddenacademie naar ontwikkelingen in het toerisme op de eilanden wordt ernaar verwezen.

Beschreven wordt - aan de hand van ervaringen op Ameland - hoe er  "zee-aanbidders en wintersporttoeristen" waren die noodgedwongen voor de Wadden kozen omdat een reis naar het buitenland er vanwege de coronamaatregelen niet inzat. "Zij waren veeleisender en luidruchtiger en gedroegen zich nog niet als liefhebber van de Waddeneilanden. Die nieuwe gast is niet gewend aan de situatie op het eiland en gedraagt zich daarnaar. Ze crossen met scootertjes door de duinen, gaan claxonnerend en schreeuwend door het dorp, steken zeldzame planten uit met het idee ze thuis in de tuin te planten en zijn soms erg ongeduldig op de terrassen. De nieuwe gast ontbeert de voorkennis van de waarden van het eiland en de omgang met de natuur.”

Op meerdere eilanden lopen projecten om toeristen vooraf een beetje mee te geven hoe het er op een eiland aan toegaat. Op Texel gebeurt dat met het Toeristisch Toekomstplan waarin beschreven staat dat er "voor 2030 wordt gestreefd naar toerisme en recreatie dat waarde toevoegt en onderscheidend is voor de Texelse samenleving." Dat moet sturing bieden om met name de gast die van rust, ruimte en stilte houdt naar het eiland te laten komen.