Nico Zegers bekijkt de restanten van de afgebrande schuur.
Nico Zegers bekijkt de restanten van de afgebrande schuur. Foto: Jeroen van Hattum

"Veel geluk gehad dat we wakker werden"

Ze hebben heel veel geluk gehad bij de felle brand die in de nacht van donderdag op vrijdag hun schuur verwoestte.

Dat beseft Nico Zegers van boerencamping Rhoon aan de Postweg in Eierland als hij terugblikt op de brand. Kort nadat die ontstaan was, werd zijn vrouw wakker omdat haar apneu-apparaat niet meer werkte. De stroom lag eraf, waarna ze meteen actie ondernam om Liander te gaan bellen. Een blik naar buiten leerde vervolgens tot haar schrik dat er vlammen van het dak van de schuur pal naast het huis kwamen.


De twee gingen zo snel als het kon naar beneden om het huis te verlaten en belden gelijk met 112 om de brandweer te alarmeren. Nico had daarbij de tegenwoordigheid van geest om meteen duidelijk te maken dat de brandende schuur pal tegen hun woonhuis aan stond. “Gasten op de camping hadden ook al 112 gebeld en één van de gasten is mijn vrouw gaan helpen om vier jonge katten die hier rondlopen in een bench te krijgen.”


Daarna was het vooral reikhalzend uitkijken naar de brandweer die een paar minuten na de eerste alarmering al meteen opschaalde naar grote brand en met meerdere voertuigen en het watervoertuig ter plekke kwam. “De brandweer was er binnen twaalf minuten, maar het duurt voor je gevoel erg lang als je op ze staat te wachten. Gelukkig kwamen ze met een hoop volk en hadden ook snel opgeschaald naar grote brand.” Na ongeveer drie kwartier had de brandweer de brand onder controle, waarna nog enkele uren van nablussen volgde.


Nico: “Het brandde op een gegeven moment erg fel. Gelukkig stond de wind goed, waardoor het huis gelukkig weinig last van de brand had.” Nadere inspectie leerde dat er wel schade is ontstaan, onder meer aan een aantal balken. In de schuur was een werkplaats van Nico, er waren wat spullen van de achterliggende camping opgeslagen en er was een zitje met wat drinken voor de gasten. Dat is bij de brand allemaal verloren gegaan, evenals persoonlijke spullen van de familie Zegers die in de schuur stonden en het gereedschap van Nico. Onder de persoonlijke spullen waren onder meer foto’s van vroeger, een postzegelalbum en een antieke Friese klok uit 1850. Die hing altijd in huis, maar was een tijdje geleden tijdelijk in de schuur neergezet. Nico blijft vrij rustig onder het verlies, zijn vrouw heeft het er moeilijker mee, vooral omdat er persoonlijke spullen zoals de foto’s verloren zijn gegaan.


De oorzaak van de brand moet nog nader onderzocht worden. Volgens Nico staat inmiddels wel vast dat bij meerdere huizen in het buurtje aan de Postweg 's nachts de stroom eraf heeft gelegen. "Het heeft geonweerd, dus mogelijk is elders de bliksem ingeslagen waardoor de stroom eraf is geraakt.” De meterkast in de afgebrande schuur is volledig gesmolten; dat duidt erop dat het er ontzettend heet moet zijn geweest. De familie hoopt de schuur te kunnen herbouwen, maar dat is op het moment afhankelijk van de vraag hoe de verzekering het verder afhandelt. De familie was ook bezig met plannen om het achterste deel van het huis om te zetten in een kangoeroe-woning voor de huisvesting van vrienden en dat plan loopt nu vertraging op als gevolg van de schade. "Het zal allemaal wel goedkomen, maar het gaat wel wat langer duren.” Nico en zijn vrouw zijn in ieder geval blij dat ze op tijd wakker werden. "Als we wat later wakker waren geworden, waren de vlammen vermoedelijk al in huis geweest.”