Wel of geen windmolens op Texel; dat wordt de vraag (foto is gemaakt in Friesland).
Wel of geen windmolens op Texel; dat wordt de vraag (foto is gemaakt in Friesland). Foto: Jeroen van Hattum

"Eerst advies van Texelaars horen en dan verder plannen maken"

Eerdere ideeën met betrekking tot windmolens of zonneakkers op Texel hebben het de afgelopen jaren nooit gered en daarom is het goed om eerst via burgerberaden te leren hoe Texelaars over deze zaken denken.

Met die argumentatie verdedigden Ferry Zegel (GroenLinks en Anneke Visser (PvdA) donderdagavond de kritiek van de oppositie dat er de komende vier jaar geen windmolens en zonneakkers op het eiland komen. Volgens Zegel is het belangrijk dat Texelaars zelf mee kunnen praten. "Het is prettig als de Texelse samenleving aan boord is, zodat we met zijn allen kunnen besluiten wat goed is voor Texel." Hij benadrukte dat GroenLinks zich tijdens de verkiezingen heeft uitgesproken voor windmolens, maar dat op het moment het coalitieakkoord op tafel ligt en niet het verkiezingsprogramma van GroenLinks.


Anneke Visser (PvdA) liet weten dat het bij een coalitieakkoord geven en nemen is en dat de PvdA in het verleden ook voorstellen voor windmolens heeft zien sneuvelen. Zij benadrukte dat het coalitieakkoord uitgaat van alle Texelaars, dat een deel van de Texelaars tegen windmolens is en een deel voor. "Het is goed om daar gehoor aan te geven, eerst het burgerberaad te houden en om naar aanleiding daarvan plannen te maken." Nick Ran (VVD) bleef met de verbazing zitten dat de coalitie het heel belangrijk vindt om de mening van de Texelaar te horen, maar dat dat wel vier jaar mag duren. Bedoeling is dat er eind deze raadsperiode een advies vanuit het burgerberaad ligt. Zegel kaartte aan dat de huidige coalitie niet alleen voor de komende vier jaar bezig is, maar ook voor de periode daarna.


De coalitie kreeg ook de kritiek dat de plannen voor de komende vier jaar niet in detail zijn uitgewerkt, maar richtinggevend zijn. VVD en CDA hadden graag meer doelen, tijdspaden en gewenste resultaten over vier jaar gezien. Het gegeven dat de plannen nog niet financieel zijn doorgerekend, stuitte eveneens op verbazing. Volgens Visser zal de doorrekening vermoedelijk in september klaar zijn. Zegel liet weten dat de coalitie de verdere uitwerking van het coalitieakkoord wil oppakken met de gehele gemeenteraad. "Dit is een handreiking naar de raad." Verbazing was er ook over liefst 22 onderzoeken die de coalitie de komende vier jaar uitvoert. Zegel: "Dat zijn onderzoeken waar de hele raad mee geholpen is. Ze zijn er ter onderbouwing van de keuzes die we als raad gaan maken."