Anders bekeken...

Een goede hulp….


Groeizaam weer, flinke buien, na de langste dag is het snoeien geblazen in de tuin. Het is bedekt dus de buxushaagjes zijn aan de beurt en buurjongen Mathijs vindt het bar interessant. Buurvrouw op laarzen en met een woest uitziend herrie makend oranje gevaarte.

Hij ziet ook dat het haagje keurig zakt en “recht“ wordt en helpt de afgesnoeide takken in de oranje mand te doen. Ik prijs hem en we doen samen een raket. “Mmm heerlijk”, slikkend op het bankje.

De volgende dag komt hij trots op zijn trekker aan rijden, de aanhanger erachter. Marco is bezig om een stukje vrij te maken achterin de tuin. Het Mariabeeld krijgt een eigen plekje .

“Buurman ik kom helpen”, zegt hij trots en doet zijn hoofd een beetje schuin. Hij trapt over het grasveld heen, heeft er echt zin in. Manlief speelt mee en doet wat in de aanhanger. “Ik kan bij dit project wel wat hulp gebruiken“, zegt hij gekscherend.

Twee weken geleden waren we in Arcen, Limburg. Een concert van de Eagles in Arnhem met een bezoek aan kasteel Arcen met tuinen gecombineerd.

Onze mond viel open van verbazing daar, wat een kleurenpracht, wat een assortiment aan rozen, planten en diversiteit. Groot opgezet met een mooie opgebouwde omgeving. Je valt eigenlijk van de ene verbazing in de andere. Grote vijvers met vissen, waterlelies, fonteinen en prachtige combinaties van bloeiende planten. Rozentuinen met de namen erbij.

“Wie zou dit allemaal netjes houden?", vraag ik. Er is niemand te zien en ik speur in de rondte. “Zouden ze ook dahlia’s hebben?”, vraagt manlief zich af, zijn favoriet in onze Achtertuun. Ja hoor, daar achteraan, vele kilometers verder zie ik een groepje schoffelen. Zeven man tellen we. Ik maak ze de complimenten en vraag wat over de rozen.

“Hebben jullie ook Dahlia’s?” De harken en schoffels wijzen naar een richting en we zoeken ze op. “Dit valt tegen“, hoor ik manlief mompelen “Hier kunnen ze nog wel wat hulp gebruiken!” Ik schiet in de lach: “te ver van huus, skat!”

De rozen zijn favoriet op dit park, dat is zeker. We kiezen allebei een roos die we mooi vinden uit. Voor bij Maria haar nieuwe plek in de tuun.

Overal in het zuiden zie je haar staan, er worden kaarsjes bij gebrand, gebeden en gedachten bij uitgesproken. Ja, we kunnen nu wel wat hulp gebruiken. De zomerse temperaturen, de gemoederen die verhit zijn. We brengen wat uit het zuiden naar het noorden.

"Lourdes aan de Wadden?”, zegt buurman Pieter gekscherend. En Mathijs knikt trots. Het rode bolletje glundert… tijd voor een ijsje…..


Jozien