Texelse boeren uitten hun zorgen ook bij het gemeentehuis voor de commissievergadering.
Texelse boeren uitten hun zorgen ook bij het gemeentehuis voor de commissievergadering. Foto: John van Schaik

Ludiek en serieus: boeren roepen 'onafhankelijkheid van Texel' uit

Het is een ludieke actie, maar wel één met een heel serieuze ondertoon: de Texelse boeren roepen volgende week donderdag 7 juli de 'onafhankelijkheid van Texel' uit om hun bezwaren tegen het nieuwe stikstofbeleid van de landelijke overheid kracht bij te zetten.

De boeren zijn momenteel volop bezig met de voorbereidingen om er volgende week een duidelijk protest van te maken. Er wordt op ludieke wijze een 'eigen Texelse regering' aangesteld die 'handelt in de geest van Europese en Nederlandse wet- en regelgeving', maar de zaken wel 'op sien Tessels' aanpakt. Het landelijke stikstofbeleid wordt aan de kant gelegd.

Volgens het nieuwe landelijke beleid zou op een deel van Texel langs de duinenrij de uitstoot van stikstof met 70 procent omlaag moeten en op andere delen van het eiland met 47 procent. Een voorstel van Tweede Kamerlid Pieter Omzigt om voor de Waddeneilanden een nieuwe berekening te maken waarbij veel meer rekening wordt gehouden met de plaatselijke omstandigheden redde het, tot grote teleurstelling van de boeren, afgelopen week niet in de Tweede Kamer. Er zitten op het moment rekenfouten in het RIVM-model dat aan de basis van het nieuwe stikstofbeleid ligt waardoor de Waddeneilanden zwaar worden belast.


De boeren waarschuwen - vooruitlopend op de ludieke actie - dat de door de Nederlandse overheid gestelde stikstofdoelen desastreuze gevolgen gaan hebben voor de economie en de leefbaarheid op het eiland. Volgens hen ontstaat er maatschappelijke ontwrichting als het platteland wordt geëlimineerd. "Toerist, natuur en landbouw gaan hand-in-hand op het eiland, hebben elkaar nodig en versterken elkaar." Van gemeentezijde werd vorig week ook al aangegeven dat de balans tussen toerisme, landbouw en natuur op het eiland niet "oncorrigeerbaar verstoord” mag worden. De boeren hebben inmiddels van diverse organisaties op het eiland steun voor hun actie. 

Er komen volgende week ook gesprekken tussen de agrarische organisaties op het eiland en de gemeente en de provincie wil naar het eiland komen om over de stikstofsituatie te praten. Het is momenteel aan de provincies om het nieuwe stikstofbeleid van de landelijke overheid de komende maanden concreet uit te werken. Meer op pagina 3 en pagina 6.