Rianne Malschaert met Awni Kandeel, Michael Asfeha Megos en Yusuf Mohamadi.
Rianne Malschaert met Awni Kandeel, Michael Asfeha Megos en Yusuf Mohamadi. Foto: Jeroen van Hattum

Specifieke woorden fiets onder knie krijgen

Actieradius, bandenspanning en accu-oplader. Een greep uit een serie specifieke woorden waar Awni Kandeel, Michael Asfeha Megos en Yusuf Mohamadi zich de afgelopen tijd mee bezighielden.

De drie mannen, gevlucht uit Syriƫ, Eritrea en Afghanistan en tegenwoordig als statushouder wonend op Texel, volgden de afgelopen tijd als eersten de nieuwe opleiding Taal- en Fietstechniek die Arnold Boon speciaal voor Van der Linde Fietsen van Erwin van der Linde heeft ontwikkeld. De mannen kregen afgelopen week van Rianne Malschaert hun diploma voor de opleiding.


De drie werken al een tijdje bij Van der Linde waar ze aanvankelijk een opleiding fietstechniek (MBO niveau 1) volgden bij Fietswerkplaats Texel die sinds 2018 bij Van der Linde in De Koog bestaat. De drie wilden daarna verder met vervolgopleidingen die andere medewerkers bij Van der Linde eveneens volgen, maar daar kwam de kennis van de taal als obstakel om de hoek.


De drie hadden wel taallessen gehad via het inburgeringsprogramma en spreken ook Nederlands, maar hele specifieke zaken op fietsgebied waren daar niet aan de orde geweest. Om het specifieke gat naar de vervolgopleidingen te overbruggen, ontwikkelde Arnold (afkomstig uit De Cocksdorp en sinds een paar jaar woonachtig aan de overkant) de nieuwe opleiding Taal- en Fietstechniek.

Lessen

De eerste paar lessen waren volgens Arnold best even lastig voor de groep (een vierde statushouder die nog niet zo lang op het eiland is, viel ook voortijdig af omdat de lessen nog net even te hoog gegrepen waren) maar daarna begon het te lopen. De lessen (twaalf in totaal ) werden gegeven door Rianne Malschaert uit Den Burg en dat gebeurde bij De Bolder in samenwerking met de gemeente. Beide partijen zijn ook bij de  opleidingen van de Fietsenwerkplaats in De Koog betrokken. Het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf (OOMT) en Van der Linde namen de kosten van de nieuwe opleiding voor hun rekening.


Volgens Rianne scheelde het dat zij redelijk bekend is met materialen voor fietsen (ze is de schoonmoeder van Denise Betsema) waardoor ze Awni, Mohammed en Yusu goed kon helpen om de verschillende termen en begrippen onder de knie te krijgen. "Dat ging op een leuke manier. Op een gegeven moment heb ik ze ook uitgedaagd om met gereedschap uit de werkplaats te komen waarvan zij zeker moesten zijn dat ik het niet zou kennen." De mannen oefenden tijdens de pauzes met andere collega's op de woorden en dat hielp eveneens om zich de nieuwe woorden eigen te maken.

Diploma

Awni, Michael en Yusuf zelf lieten begin deze week bij de diploma-uitreiking weten dat ze blij waren met de lessen. Het betekent voor hen dat ze verder kunnen met vervolgopleidingen om zich verder te bekwamen in de techniek van fietsen. 


Michael wil zich gaan toeleggen op verkoopfietsen, Awni en Yusuf richten zich verder op onderhoud en reparatie van huurfietsen. De heren kregen tijdens de diploma-uitreiking van Rianne het advies zoveel mogelijk gesprekken in het Nederlands te blijven voeren, zodat ze zich de taal eveneens steeds meer eigen kunnen maken.