Afbeelding
Foto: Eigen foto

Uit de school geklapt

Het is weer bijna de tijd om het schooljaar af te sluiten en de laatste rapporten uit te delen. Ik kan me nog goed herinneren hoe die van mij eruit zagen. De curve was elk jaar namelijk hetzelfde. Een goede start, halverwege werd ik een bespreekgeval en dan met een eindspurt het jaar halen. Nooit heb ik me gerealiseerd hoe dat op mijn docenten overkwam. Die kregen extra werk om mij te helpen richting de eindstreep.

Elk jaar hetzelfde liedje


Nu ben ik zelf die docent die zich zorgen maakt over haar leerlingen. Ik zie de capaciteiten, maar ik zie ook de struggles. Er is momenteel zoveel in een puberleven wat meer aandacht vraagt dan school. De prikkels zijn eindeloos en het is maar goed dat ik toen geen Netflix en Tiktok in mijn leven had. Ondanks dat ik relatief nog niet zolang geleden zelf op school zat is er dus al heel wat veranderd. Gelukkig blijven er ook dingen hetzelfde. Zoals de bekende curve.


De leerlingen waar ik halverwege het jaar mijn zorgen over had, zie ik bijna allemaal na de zomer uitgerust met gebruinde gezichten een klas hoger zitten. Als zij tenminste die laatste weken nog even die spurt weten te maken. Het is aan die leerlingen dat ik volgend jaar weer het advies geef om een vliegende start te maken. Tegen de tijd dat het dan januari is kunnen we die cijferdip weer gaan bespreken om het schooljaar toch weer goed af te sluiten. Maar dat zien we volgend jaar wel weer.


Dominique Scheers,

Docente economie op OSG de Hogeberg