Gevlekte orchissen in schraal hooiland bij de Korverskooi, ingeklemd tussen de polders Eierland en Kogerveld’, maar geen centje pijn!
Gevlekte orchissen in schraal hooiland bij de Korverskooi, ingeklemd tussen de polders Eierland en Kogerveld’, maar geen centje pijn! Foto: Kees Bruin

Stikstof en Natura 2000 op Texel

Ingezonden Wat ik zeggen wou

Kees Bruin uit Den Hoorn houdt zich al vijftig jaar bezig met de plantengroei in het Natura 2000 gebied in de Texelse duinen. Vanuit die hoedanigheid heeft hij een bak met kennis en geeft zijn visie op het stikfstofprobleem.

Onlangs presenteerde de regering haar stikstofplannen, compleet met kaart, waarop te zien was dat ook op Texel de stikstofuitstoot flink gereduceerd moet worden. Als reden voor deze ingreep worden de kwaliteit van de Natura 2000 gebieden en de biodiversiteit opgegeven, waarbij men vooral focust op de plantengroei, die te lijden heeft – of zou hebben – onder overmatige aanvoer van stikstof.

Omdat ik me al een kleine vijftig jaar bezig houd met de plantengroei in het Natura 2000 gebied in de Texelse duinen, kan ik hier wel iets over zeggen. Daarbij zal ik niet uitgaan van omstreden stikstofmodellen, maar van de realiteit in het veld.