STIFT ziet stijging aanvragen in 2021

Toeristisch investeringsfonds STIFT heeft in 2021 een bedrag van in totaal €484.503,- toegekend aan dertien toeristische projecten op Texel.

Dat is een stijging ten opzichte van 2020 toen STIFT het aantal aanvragen voor subsidie zag dalen als gevolg van corona. In dat jaar waren weinig organisaties als gevolg van alle onzekerheden bereid investeringen aan te gaan, maar dat was in 2021 alweer anders. STIFT kreeg twintig aanvragen voor toeristische projecten waarvan er 13 werden gehonoreerd. Dat gebeurde op basis van de investeringsstrategie van het toeristisch investeringsfonds. Alleen in 2012 en 2017 werden hogere bedragen dan €484.503,- toegekend.


STIFT verleende onder meer subsidies aan maritiem- en juttersmuseum Flora voor de realisatie van het TESO-paviljoen, aan Koninklijke Horeca Texel voor een project met duurzame en energiezuinige terraskussens (om in coronatijd het seizoen wat te verlengen) en er ging subsidie naar een online project van de Stichting Prospektor om kijkers en luisteraars 'mee te laten duiken' naar het Palmhoutwrak voor de Texelse kust waar onder meer de 400 jaar oude jurk uit tevoorschijn kwam. Er werd €272.743,- beschikbaar gesteld aan de gemeente voor de reconstructie van een aantal fietspaden in de omgeving van De Koog (onderdeel van het project om in vier jaar tijd dertig kilometer fietspad op het eiland op te knappen). 


STIFT ontving in 2021 €486.104,- van de gemeente uit de toeristenbelasting om aan toeristische investeringen te besteden. Daarvan werden de operationele kosten voor de stichting beperkt tot €8.222,- en de overige kosten (accountant en negatieve rente) op €11.206,- gehouden, waardoor er €466.676,- aan toeristische investeringen kon worden besteed. 


Een analyse van de afgelopen tien jaar (2012 tot en met 2021) heeft STIFT geleerd dat elke euro subsidie inmiddels tien euro in totaal genereert aan subsidies en investeringen van andere partijen. Bestuursleden Mark Poldner, Marius Kikkert en Jan Frederici (en Ria Manse van het secretariaat) proberen het liefst al meteen vanaf het begin bij een project betrokken te zijn, zodat ze mee kunnen adviseren over de aanvragen die ingediend worden. Bedoeling is dat er wordt gewerkt met co-financiers zodat STIFT niet de enige financier van een project is. 


Volgens de bestuursleden is het aantal aanvragen in 2022 nog aan de lage kant (twaalf tot nu toe) en kunnen er nog wel een paar bij. Die kunnen tot 1 november worden ingediend bij het fonds. De afgelopen tien jaar werd in totaal €6,3 miljoen aangevraagd bij STIFT waarvan €4 miljoen werd gehonoreerd. Met de gesteunde toeristische projecten op het eiland is in totaal bijna €47 miljoen euro gemoeid.