Landbouwgrond en weides op Texel.
Landbouwgrond en weides op Texel. Foto: Job Schepers

Boeren Waddeneilanden vragen Kamer rekenfout recht te zetten

Boeren op de Waddeneilanden hebben gisteren emails gestuurd naar Tweede Kamerleden met het verzoek steun te verleden aan een motie van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt met betrekking tot stikstof en de Waddeneilanden.

Omtzigt roept de regering via de motie op om de stikstofdoelstellingen voor de Waddeneilanden aan te passen, evenals het rekenmodel voor de Waddeneilanden in het rapport van het RIVM over stikstof. Volgens het huidige rekenmodel zou de uitstoot van stikstof op de eilanden fors teruggedrongen moeten worden en dat is onder meer gebaseerd op de hoeveelheid ammoniak die uit zee zou komen. In de praktijk komt er echter geen ammoniak uit zee, waardoor het gehanteerde rekenmodel in het RIVM-rapport voor de Waddeneilanden niet klopt. 

Dat is onder meer aangekaart door emeritus hoogleraar Han Lindeboom en het wordt - zo kaartte Omtzigt vorige week aan in de Tweede Kamer - ook bevestigd door het RIVM zelf dat er geen ammoniak uit zee komt. Dat wordt in de praktijk echter niet vertaald in een aanpassing in het RIVM-rapport dat de basis vormt voor het nieuwe stikstofbeleid. Omtzigt heeft de regering verzocht binnen vier weken in samenwerking met het RIVM en Lindeboom nieuwe doelstellingen voor de Waddeneilanden en de kust op te stellen. Boeren van de Waddeneilanden hebben gisteren bij de andere Kamerleden - aangespoord door LTO Texel (dat contacten met de andere eilanden zocht) en ter ondersteuning van Omtzigt - het verzoek gedaan de rekenfout recht te zetten. "Het kan toch niet zo zijn dat de Waddeneilanden moeten opdraaien voor een toerekeningfout omdat het model niet klopt en dat onze boeren bedrijven op de eilanden daarom enorm moeten inkrimpen of zelfs verdwijnen." 


De Kamerleden worden erop gewezen dat de boeren de laatste jaren al "enorm ingeleverd hebben voor nieuw ontwikkelde natuur en te maken hebben met een stijgende ganzen populatie." Het gevoerde landbouwbeleid wordt niet als stimulerend beschouwd. "Dit voorgenomen beleid zal diepe en onherstelbare sporen achter laten in het DNA van ons eiland. Het stemt ons diep bedroefd." Op het moment geldt in het rekenmodel van het RIVM voor Texel een reductie van 70 procent tot één kilometer van de Natura 2000-gebieden en een strook van één kilometer langs de duinen. Op andere delen van Texel geldt een reductie van 47 procent, maar veel boeren zitten in de gebieden waar 70 procent reductie geldt.