Fulps Duinker: "Geen goede landbouwgrond opofferen met gewassen die nota bene stikstof absorberen in plaats van uitstoten."
Fulps Duinker: "Geen goede landbouwgrond opofferen met gewassen die nota bene stikstof absorberen in plaats van uitstoten." Foto: Jeroen van Hattum

Interesse in alles wat technisch was

Vertel eens wat over jezelf?

Ik ben Fulps Duinker, geboren en getogen op Nieuweschild. Mijn opa Fulps Duinker was hier wiervisser. Voor dat wier had hij al een mechanische pers ontwikkeld om pakken wier te persen. Hij was creatief en technisch. Door de afsluiting van de Zuiderzee verdween het wier uit de Waddenzee en raakte hij zonder inkomen. Na een schadeclaim in het kader van de Zuiderzeewet kreeg hij 35 gulden compensatie, geloof ik, ook toen al was de overheid niet toeschietelijk voor kleine ondernemers. Opa is toen in 1935 begonnen als loondorser en ik ben de derde generatie loondorser, al gaat het nu met combines. Daarnaast is het loonbedrijf uitgebreid met meerdere takken zoals grondverbetering (spitten, draineren en kilveren), we hebben een mechanisatiebedrijf en een flinke portie akkerbouw. We hebben hier gelukkig een goed stel mensen werken. Mijn neef Eelco Bakker is al jaren medefirmant, hij is ook een techneut, weet alles van GPS, is zeer allround en zo. Samen met mijn oudste dochter Marianne die de financiële administratie doet zijn ze een prima vierde generatie in ons bedrijf.


Wat heb je met techniek?

Ik ben loonwerker, techneut, akkerbouwer en knutselsmurf. Ik heb een opleiding werktuigbouwkunde gedaan en ben gelijk daarna full time in het bedrijf aan de slag gegaan omdat mijn vader langdurig ziek was. Van jongs af aan was ik altijd al heel geïnteresseerd in alles wat technisch was. Ik probeer altijd om machines en processen te verbeteren of aan te passen aan specifieke omstandigheden. We doen ook opdrachten voor mensen van de overkant. Ik ben ooit gevraagd om in Irak een New Holland combine te komen repareren, omdat men mij had aangeprezen als de beste bush-fixer. Nou was het daar oorlog, dus ik ben maar niet gegaan. Innovatie staat bij ons hoog in het vaandel. Ooit hebben we een jaar proefgereden met een prototype van een New Holland combine. We hebben zelf een diepspitmachine gebouwd. Voor de Belgische Dewulf aardappelrooier hebben we meegewerkt aan een nieuw soort open rooibek (“die zijn dan van het uitvinden hè", ”zeiden ze daar). Ook hebben we vernieuwingen gedaan aan de New Holland pers en de BigSix bietenrooier.

Wat heb je met tractor pulling?

Mijn opa maakte al een mechanische pers om wier te persen

Daar hebben we ooit een aantal keren aan meegedaan, met de oude Ford 9600 en een Ford TW25 special. Om de twee jaar had de OTMV hier op Texel zo’n evenement en ik heb geprobeerd daar een spectaculaire trekker te brengen. Maar je hebt niet zomaar een “Formule 1” trekker, dat kost zoveel tijd. Mensen verwachten dat je dat zomaar even doet en dat is natuurlijk niet zo. Soms ging het goed, soms niet. Maar spektakel was het wel


Hoe kijk je tegen de huidige ontwikkelingen rondom stikstof aan?

De voorstellen die er liggen zijn ronduit schandalig. De hele sector gaat er aan en waarvoor? En wat gaat er gebeuren met opgekochte landbouwgrond? Wordt dat net zo’n troosteloze bende als Waalenburg? Alleen maar ganzen? Die beesten staan niet eens in het Thijsse boek over Texel en zijn er nu bij tienduizenden. Ganzen schijten wat af hoor. Volgens mij hebben we op Texel meer stikstof van ganzen dan van koeien. Ze vreten in Eierland mijn wortels op en vervolgens is de hele Muy oranje van de ganzenpoep. Lijkt me ook niet zo goed voor de biodiversiteit in zo’n duinvallei. Het stoort mij ontzettend dat er weer goede landbouwgrond wordt opgeofferd, grond met gewassen die nota bene stikstof absorberen in plaats van uitstoten. Volgens mij (en ik ben niet de enige ) is er op Texel helemaal geen stikstofprobleem. Een groot deel van de stikstof komt dan ook nog eens aanwaaien. Het is mooi makkelijk om de problemen op de boeren af te wentelen, dat is maar een kleine groep, kost weinig zetels bij de verkiezingen. En weer, net als bij mijn opa, laat de overheid de kleine ondernemers stikken.


Wat doe je in je vrije tijd?

Eten en slapen.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Meestal wel gemoedelijk, gezellig en een beetje vrijgevochten. Soms wat ongeduldig en veeleisend. Een boer in de oogst heeft nu eenmaal een kort lontje, vooral als er regen wordt voorspeld.


Wat zou er op Texel moeten blijven zoals het is?

Het areaal landbouwgrond. Met wat we nu hebben kunnen we verder, als boeren en als toeleveranciers. Er is op Texel een goed voorzieningenpeil voor de landbouw. Als het areaal kleiner wordt, zal het heel moeilijk worden.


Wat zou er op Texel anders mogen?

Graag wat minder van die zeer luxe vakantievilla’s. Ik vind dat er veel te veel vakantie-accommodatie is die niet meer betaalbaar is voor gewone mensen. Het zou mooi zijn als er meer eenvoudige, betaalbare vakantieplekken zouden zijn, dat zijn onderhand eigenlijk alleen nog de boerencampings.


Wat is je favoriete plek op Texel?

Nieuweschild. Hier ben ik geboren en wat mij betreft ga ik hier ooit dood.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Een voormalig wethouder op Texel heeft eens tegen ons gezegd: ”Ja, kijk, het belang van de firma Duinker voor de Texelse landbouw hoef je mij niet uit te leggen. Dat is wel duidelijk. En dan gaan we nu kijken hoe we in het bestemmingsplan bouwmogelijkheden voor jullie kunnen krijgen”. Het is al even geleden, maar van mij krijgt die man een dikke pluim. Eindelijk eens een vertegenwoordiger van de overheid met oog voor de kleine ondernemer.


Hoe heb je de coronatijd beleefd?

Als landbouwbedrijf konden wij gewoon doorwerken, alleen moest de kantine worden verplaatst naar de werkplaats. Dus we zijn goed weggekomen. Wel heeft een van onze dochters Long Covid en dat is behoorlijk vervelend. Gelukkig gaat ze nu, na meer dan een jaar, goed vooruit. We hopen op volledig herstel


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Net als Menno Timmer willen we niet graag dat Texel een museumeiland wordt met hier en daar een keuterboer. 


Volgende 'Eiland Van...'?

Jan Bakker van Alexander. Hij is akkerbouwer geweest en houdt zich bezig met vergeten groenten en zilte aardappelen, wat ik heel interessant vind. Ook is hij adviseur (geweest) van akkerbouwbedrijven in het buitenland om de boeren daar te helpen meer en betere producten te telen.