De Krim van bovenaf bekeken.
De Krim van bovenaf bekeken. Foto: Stefan Krofft

Omzet De Krim naar nieuwe recordhoogte

De Krim heeft in 2021 opnieuw een recordomzet geboekt. De netto omzet bedroeg €30.747.000,-. De accommodaties van particulieren worden in het jaarverslag niet volledig meegerekend, dan zou het uitkomen op ruim 36 miljoen euro.

De brutowinst bedroeg in 2021 €3.457.000,-. "Ja, coronajaar 2021 heeft ons op Texel - en ook andere recreatieparken - geen windeieren gelegd. Wij hebben als directie - in overleg met de RVC en prioriteitsaandeelhouders - dan ook besloten om de NOW-bijdrage van €1.061.000,- terug te betalen. Het is geld waar we wel recht op hadden en wat we dus niet terug hadden hoeven te betalen. Wij voelden ons echter moreel verplicht dit wel te doen", stelt KRIM-directeur Iwan Groothuis. 


De exploitatiemaatschappij De Krim behelst vakantiepark De Krim, De Texelse Golfbaan, bungalowpark 't Hoogelandt, Hotel Molenbos, Residentie Californië, campings Kogerstrand, Loodsmansduin en De Shelter en Villapark De Koog. Met name dat laatste park heeft een boost gegeven aan de omzet. "Het lijkt erop dat we ook dit jaar het record gaan verbreken. De omzet gaat misschien wel voor het eerst richting de grens van 40 miljoen euro." 


De coronacrisis heeft er voor gezorgd dat een nieuwe groep Texel heeft weten te vinden en een deel daarvan komt ook in 2022 weer terug. Tijdens de coronacrisis bleven de Duitse gasten een tijd weg, maar zoals iedereen merkt weten de Duitsers Texel weer als vanouds te vinden. "De situatie op Schiphol zal mensen op korte termijn ook niet motiveren om voor een vliegvakantie te kiezen."


"Ik was onlangs op een symposium over de toekomst van het toerisme waar ter sprake kwam dat het Inkomend toerisme met minimaal 50 procent groeit van 18 miljoen in 2017 naar 29 miljoen in 2030 en het binnenlands toerisme groeit met liefst 27 procent: van 24,3 miljoen gasten in 2017 tot 30,9 miljoen in 2030. De toeristische sector zal dus niet alleen op Texel maar in geheel Nederland een zeer belangrijke sector blijven." 

1.399.339 overnachtingen

In totaal telde De Krim in 2021 1.399.339 gastovernachtingen. "Sterk zien wij als kracht, niet als macht", stelt Groothuis die de kritische geluiden dat De Krim te machtig wordt ook wel voorbij hoort komen. "We zijn één van de weinige nog zelfstandige grote recreatiebedrijven. Al onze grote concurrenten zijn inmiddels in buitenlandse handen. De Krim is een echt Texels bedrijf met alle exploitaties op Texel en waarvan de meeste aandelen ook in Texelse handen zijn. We zijn de grootste werkgever op Texel. In totaal hebben we 227 FTE en in totaal staan er in de zomer denk ik wel zeshonderd mensen op de loonlijst, waarvan 66 stagiairs. Van die 227 FTE in 2021 zijn 189 Texelaars (inmiddels meer dan 200). We werken met 235 leveranciers waarvan het grootste deel Texelse bedrijven. Ja, we zijn relatief groot, zeker voor Texelse begrippen. Ik ben ervan overtuigd dat het goed is dat er een krachtige speler is op het eiland. Vanuit onze filosofie dat kwaliteit ook leidend zal zijn voor onze continuïteit investeren we jaarlijks forse bedragen op Texel die uiteindelijk ook de welvaart en het welzijn op Texel vergroten.”