Op de Steenplaat werden ruim honderd dode vogels opgeruimd.
Op de Steenplaat werden ruim honderd dode vogels opgeruimd. Foto: Henk Leyen

Vogelgriep vaagt grote sterns op het eiland zo goed als weg

Natuur

“De grote sterns zijn bijna letterlijk op. Alle kolonies - op enkele vogels na - leeg. Inmiddels ruim 3.600 dode vogels opgeruimd”, laat Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum weten. De vogelgriep - die begin deze maand werd vastgesteld op Texel - heeft een ravage aangericht. Nu dreigen ook andere vogelsoorten aan deze besmettelijke ziekte ten onder ten gaan.

In het Wagejot hebben 1100 paar gebroed en daar zijn nog tien tot vijftien paar van over

“Er zijn inmiddels ook andere soorten opgeruimd, gelukkig niet in de hoeveelheden van de grote sterns. Maar de zorg dat andere trekvogels besmet raken is groot. De eerste rosse grutto’s met vogelgriep zijn al gesignaleerd”, vervolgt Plomp.


Foto: Henk Leyen

De grote sterns broedden op het Wagejot en De Petten. “Utopia was dit voorjaar verstoord door loslopende honden in het terrein. Daar hebben de grote sterns dus geen broedpoging gedaan. In De Petten hebben 3400 broedparen daadwerkelijk gebroed en nu zijn er nog maar vijf paren over. In het Wagejot hebben 1100 paar gebroed en daar zijn nog tien tot vijftien paar van over. Op de Steenplaat (zandbank tuss..