Gemeente vooral op afspraak bereikbaar

Mensen die voor een vraag naar het gemeentehuis gaan, doen er verstandig aan om een afspraak te maken. Dat blijkt uit antwoorden na de publieksrondvraag van een onlangs gehouden commissievergadering. "Als er iemand toch spontaan binnenloopt zal die in tegenstelling tot de coronatijd, vanzelfsprekend niet weggestuurd worden. 

De kans dat er niet een medewerker is die de juiste handelingen mag uitvoeren, is groter dan voorheen en dat de inwoners dan, met een afspraak, op een ander moment moeten terugkeren." 

Een bezoeker van de vergadering stelde de vraag waarom het gemeentehuis alleen op afspraak open is, terwijl de coronamaatregelen al lang zijn afgeschaald. Voor de coronatijd werkte de gemeentewinkel met een inloopspreekuur. Tijdens de coronaperiode is dit omgezet in een afsprakensysteem. Niet alle medewerkers mogen alle handelingen aan de publieksbalie (al) doen om uiteenlopende redenen. Een grote poule moet daarom aanwezig zijn om een klant adequaat te kunnen helpen. In de coronatijd is volgens de gemeente gebleken dat het achtereenvolgens plannen van een specifieke handeling voor meerdere klanten, veel efficiënter bleek. Het maakte ook voor die medewerkers, thuiswerken makkelijker. Het college is van mening dat de tevredenheid van de klanten niet is teruggelopen. "Hoewel je niet meer zo maar kunt binnenlopen, is het wel zo dat je zekerder bent dat je snel wordt geholpen als je een afspraak hebt. De vraag is daarmee of we moeten terugkeren naar de situatie van voor de coronatijd. Er is vanuit ‘het huis van de gemeente' wel iets voor te zeggen. Tegelijkertijd: het gemeentehuis ligt niet meer op de looproutes voor bijvoorbeeld boodschappen. We moeten ook in ogenschouw nemen dat, samenvallend met de coronatijd, het vinden en houden van vakbekwame medewerkers ook aan de balie steeds lastiger wordt." Als laatste argument stelt de gemeente dat medewerkers ook vaker thuis willen werken.