Joyce Pool
Joyce Pool Foto: Gerard Timmerman

"Beroemde schrijver Joyce Pool in de klas van KM1a"

Vrijdag 20 mei was de bekende kinderboekenschrijver Joyce Pool in de klas om uitleg te geven over haar nieuwste boek: Stamppot met kogels. Ze had een PowerPoint voorbereid en de kinderen konden hun vragen stellen. Souwie Laan zit in de brugklas van Kader/Mavo en schreef het volgende verslag.

Over Joyce Pool in de klas

Joyce vertelde ons dat ze lang geleden een stapeltje papieren heeft gekregen van iemand over het verhaal van Hans. Ze wilde al langer een boek schrijven over een waargebeurd verhaal. Haar interesse ligt ook bij geschiedenis, want ze geeft ook geschiedenisles op onze middelbare school. Dus ze ging kijken in haar la. Daar lagen dingen waar ze zeker nog over wou schrijven. Op dat moment vond ze de brieven over het verhaal van Hans en twijfelde.


Ze wist niet zeker of ze zelf er een boek over wou schrijven of dat ze dat beter aan iemand anders over kon laten. Wat Joyce wel wist was dat er een mooi verhaal over geschreven moest worden, een verhaal over wat er nou precies was gebeurd die jaren. Uiteindelijk besloot ze het verhaal toch zelf te schrijven. Verder heeft ze verteld dat ze contact heeft gezocht met Hans zelf. Ze kreeg zijn schoondochter te pakken. Ze vertelde Joyce dat ze zou proberen om te vragen of Hans zelf nog er dingen over wou vertellen. Later die dag nam ze weer contact op met Joyce en vertelde haar dat hij al een beetje dement wordt. Hij kon er niet over praten en raakte in paniek bij het woord Texel. Joyce wou hem natuurlijk verder niet lastigvallen en deed het met de papieren die ze al had.

Over het boek

Het boek Stamppot met kogels gaat over de hongerwinter van 1945. In Amsterdam was er amper voedsel te vinden en van de gaarkeukens kregen ze bijna niets. De hoofdpersoon van het boek is Hans. Hij woont samen met zijn ouders en zusje. Zijn zusje is er erg slecht aan toe, doodziek door te weinig eten. Dan krijgen zijn ouders de kans om Hans met zijn beste vriend Herman naar Texel te sturen. Ze hopen daarmee zowel Hans als zijn zusje meer kans op eten te geven. Op Texel is namelijk nog genoeg voedsel. Hans hoop dat hij wat kan meesmokkelen voor zijn zusje.
Hans moet erg wennen op Texel. Na een tijdje komt hij er achter dat niet alles is wat het lijkt.
Dan wordt Nederland bevrijd maar Texel is nog niet bevrijd. Als het allemaal bijna voorbij lijkt te zijn, breekt er oorlog uit op Texel. De Georgiërs komen in opstand.

Verder over Joyce Pool

Joyce Pool is geboren in Delft op 28 juli 1962. Ze studeerde onderwijskunde aan de universiteit van Leiden. Sinds 1992 woont ze op Texel. Naast schrijven is ze ook docent op de middelbare school. Ze geeft Geschiedenis en Maatschappijleer in de bovenbouw. Haar eerste boek verscheen in 2000. Ze heeft ondertussen veel losse verhalen geschreven en “Stamppot met kogels” is haar 13e boek uitgegeven door Lemniscaat. Ze schrijft vooral veel historische verhalen. 


Ik heb erg genoten van het bezoekje van Joyce. Zelf vind ik het tot nu toe een mooi boek met een leuke verhaallijn. Het boek werd voorgelezen in de klas door onze docent mevrouw Visser.


Souwie Laan, klas KM1A