Namenstrijd in scooterland: geen

gevaar op verwarring

E-Scooters Texel in De Koog moet de domeinnaam www.texelcruiser.nl overdragen aan TexelCars in Oudeschild. Maar handelsnamen als ‘Texels Cruiser’, Texelse Cruiser’, ‘Huur een cruiser op Texel’ en ‘Texelse cruiser huren’ mag het blijven gebruiken, bepaalde de rechter in Alkmaar. Zij ziet geen gevaar op verwarring tussen de bedrijven.

TexelCars daagde E-Scooters Texel voor de rechter, nadat het had geconstateerd dat de concurrent in De Koog afgelopen februari www.texelcruiser.nl en www.texelsecruiser.nl als domeinnamen had geregistreerd en handelsnamen als ‘Texels Cruiser’, Texelse Cruiser’, ‘Huur een cruiser op Texel’ en ‘Texelse cruiser huren’ had vastgelegd. Voor TexelCars, dat al jaren de handelsnaam TexelCruiser en www.texelcruiser.nl gebruikt, ging dat te ver.

Verwarring zaaien en klanten afpikken: iets anders kon er niet achter die gerichte actie zitten, zo oordeelde TexelCars twee weken geleden in de rechtszaal. Advocaat Roel van Velzen vond dat dat E-Scooters Texel de nieuw geregistreerde domeinnamen moest overdragen en ‘Texels Cruiser’ en ‘Texelse Cruiser’ moest schrappen als handelsnamen. De gelijkenis met ‘TexelCruiser’ was veel te groot, vond hij", zei hij.

De raadsman kreeg daar van de rechter slechts gedeeltelijk gelijk in. E-Scooters Texel is niet langer gerechtigd de domeinnaam texelcruiser.nl te gebruiken. Voor de domeinnaam texelsecruiser.nl ligt dat anders, net als voor de gebruikte handelsnamen.


"Onvoldoende aannemelijk is geworden dat het gebruik van texelsecruiser.nl verwarring veroorzaakt, hoewel deze domeinnaam slechts in geringe mate afwijkt van die van TexelCars”, stelt de rechter. Over de handelsnamen benadrukte ze dat in haar beslissing heeft meegespeeld dat geen van beide ondernemingen ze als hoofdaanduiding van het bedrijf gebruikt, zodat de bekendheid bij het publiek op die manier niet verder wordt versterkt.