Linda de Haas bij haar schilderijen in de serre van De Balcken.
Linda de Haas bij haar schilderijen in de serre van De Balcken. Foto: Gerard Timmerman

Schilderen als een rode draad

Schilderen en tekenen loopt als een rode draad door het leven van Linda de Haas. Ze is niet de dochter van de drie jaar geleden overleden Texelse kunstschilder Toon de Haas, maar wel verre familie. Haar schilderijen zijn te bezichtigen de serre van De Twaalf Balcken. 


Als sinds haar prille jeugd komt de schilder uit Schagen geregeld naar Texel. Als kind bij Klaas van der Werf van Landleven aan het Mienterglop en nu vertoeft ze nog geregeld bij haar zus Brenda op Oedelem. "Schilderen is voor mij inspannende ontspanning. Vooral het creĆ«ren, zoeken naar de juiste kleuren vind ik erg leuk om te doen. Ik schilder en teken onderwerpen die mij aanspreken." 

Als schilder beheerst ze allerlei soorten verf en technieken, de getoonde werken zijn in olieverf en acryl. Olieverf brengt ze aan in verschillende dunne en gladde lagen, waarmee ze er sterke effecten aan geeft, die elkaar versterken.  

Voor haar serie Texelse schilderijen putte ze inspiratie uit foto's van Henk Beijert. In het oog springt met name de imposante lucht op het strand- en zeegezicht, waarin lichte en donkere wolkenpartijen een bijzonder contrast vormen. Andere schilderijen die ze exposeert zijn taferelen uit Marokko, Bali, Canada en Callantsoog.

Haar werk is te koop en te zien tot en met augustus.