Onrust bij TESO,

acties dreigen

TESO en haar ongeveer honderd medewerkers lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan. Als het bedrijf voor 23 juni om 06:00 uur niet akkoord gaat met onder meer een loonsverhoging van 5 procent, het afschaffen van de jeugdlonen en het recht op parttime werken volgen vrijwel zeker acties. De TESO vindt - in naam van directeur Cees de Waal - juist dat de medewerkers goed worden beloond voor de prestatie die zij leveren. 

Lutz Kressin, bestuurder FNV Streekvervoer: "De werkgever stelt zich echt onverzettelijk op. De werknemers zitten nu al ruim twee jaar met een cao die officieel verlopen is. En dan komt het bedrijf na hervatting van de al moeizame onderhandelingen met een eindbod dat echt ver onder de maat is.'


De TESO-directeur lijkt zich van geen kwaad bewust en stuurde een uitgebreide mail naar de redactie om de standpunten van TESO weer te geven. Het leidde weer tot reactie van personeelsleden die vonden dat deze krant online te makkelijk het verhaal van de directeur overnam. "Jammer dat hij zijn eigen eisen niet met de krant heeft gedeeld." De medewerker heeft het dan onder meer over 'reclame maken met een 36-urige werkweek die hij vervolgens om wil zetten naar 38 uur'; 'Reclame maken met 32 snipperdagen welke gemiddeld op worden genomen, maar er niet bij vermelden dat deze 32 dagen dus al gewerkt zijn op een ander moment, anders kun je ze immers niet snipperen'; en een 'ORT die al jaren wordt beloofd maar er niet komt'. 


De verhoogde werkdruk lijkt echter het grootste euvel. "Deze wordt helaas ook niet benoemd en daarnaast vergeet hij te vermelden dat het ‘stuwmeer’ van verlofuren in een paar jaar is verdubbeld naar maar liefst 55.000+. Allemaal uren die gewerkt zijn boven op de 36-urige werkweek." 

Staking?

Als TESO en de medewerkers er niet uitkomen, lijken acties onontkoombaar. Wat die acties precies inhouden, is op dit moment nog onduidelijk. Volgens FNV is de actiebereidheid echter groot. Kressin: ‘We hopen dat we niet tot acties hoeven over te gaan en dat de werkgever inziet dat de werknemers meer verdienen dan het eindbod. Mocht het toch tot acties komen dan kan het ook gaan om werkonderbrekingen voor korte of langere duur, en stiptheidsacties."


 Als het personeel daadwerkelijk het werk neerlegt, is dat een unicum dat in ieder geval in de recente historie niet heeft plaatsgevonden. In 1984 was er de actie "Boot Boos". Toen werd er door het personeel enkele uren gestaakt.