Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Eindelijk weer zeilen


233 catamarans en 38 windsurfers gingen zaterdag bij paal 17 het water voor de start van de 43e editie van de Ronde om Texel. 

Eindelijk het strand weer vol met catamarans (foto 1) en op zee een woud van zeilen (Foto 2). Veel toeschouwers bij de start, ook toen de surfers bij een Le Mans-start het water in renden (foto 3). Ook Texelaars zeilden mee, zoals vader en zoon Arno en Jan Schrama (foto 4).

De weersomstandigheden waren gunstig, waarbij de zeilers en surfers onderweg wel de nodige uitdagingen te wachten stonden. Viervoudig winnaar Mischa Heemskerk (foto 9) passeerde na drie uur en 23 minuten als eerste de finishlijn. Maar zijn champagnedouche bleek voorbarig. In de hectiek vooraf was hij zonder de om veiligheidsredenen verplichte GPS-tracker gaan varen. Heemskerk werd daarom gediskwalificeerd, een bittere pil voor de zeiler die zijn zinnen op de overwinning had gezet.

De "line honours" van de eerst gefinishte boot ging daarom naar Eric en Niels de Haas (vader en zoon) in een Nacra F20. (foto 5). Niels: “Dat ik dit samen met mijn vader kan doen is het mooiste wat er is. Dat is echt superleuk. Ons doel was rondkomen en de boel heel houden, zeker met de ondiepte bij de VC-boei in combinatie met onze foils. Daar moesten we voor opletten. Na de VC-boei konden de foils erin en was het een kwestie van gas geven.” 

De overall winnaar op handicap in de categorie duo handed werd Wik Becker. De single handed overall winnaar op handicap werd Martin Maat. Bij de windsurfers pakt Freerk Blom (foto 8) de overwinning en daarmee de Nederlandse kampioenschapstitel long distance. Blom hield daarmee o.a. olympisch kampioen Kiran Badloe en drievoudig wereldkampioen Lilian de Geus achter zich. 

De Peter Volwater wisselbokaal, voor de windsurfer met de meest bijzondere prestatie, ging naar drievoudig wereldkampioen windsurfen Lilian de Geus (Foto 6). De tweevoudig Olympiër voltooide in bijna vijf uur, als enige vrouw, de ronde.

Foto's Ronde om Texel/Laurens Morel, Willem Sangers en Gerard Timmerman

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding