Dave Huijsman pakt zijn derde overwinning in de Ronde van Oosterend.
Dave Huijsman pakt zijn derde overwinning in de Ronde van Oosterend. Foto: Willem Sangers

Hattrick Huijsman

Wielrenner Dave Huijsman heeft tijdens de tiende Ronde van Oosterend zaterdag zijn hattrick voltooid. Oppermachtig in de sprint won hij deze koers voor de derde keer.

De jubileumeditie begon volgens traditie met de tourkaravaan. Aansluitend kwamen tijdens de dikke bandenrace 40 jongens en meisjes aan de start. Na het rondje rond de kerk kregen ze allemaal ijs en een medaille. Het snelst was Wolf Malschaert, vóór Jayden Kooger en Hugo de Lugt, Wolf pakte de gouden plak bij de jongste categorie. In de categorie 10-11 jaar was Olivia Pronk het snelst, gevolgd door Tijmen Schraag en Thijs de Weert. Bij de 12 t/m 13 jarigen verschalkte Tim Smit opponenten Tygo Ran en Benjamin Duinker.

De jeugd streed in twee categorieën. Thijs Witte noteerde met 37 km/uur de snelste ronde. In de eindsprint moest hij zijn meerdere erkennen in Pieter Westbroek. Thijs werd tweede en Cas Metten maakt het podium compleet.

Bij de jongere jeugd werd het een Texels onderonsje. Roxean de Kroon wist op het juiste moment weg te springen, met Dennis Hoogenbosch in het wiel. Roxean won, Dennis werd nummer 2 en in een ultieme jump pakte Melle van der Star plek 3.

Tijdens de Zes van Strend lieten tien hardlopers hun benen spreken. Jordy Vinke liet het veld snel achter zich en schreef de eerste editie op zijn naam, gevolgd door Maikel van der Gracht en Jos Smit op plek 2 en 3.

De recreanten A en B was met rond de 40 renners goed bezet. Er werd vanaf het begin gestreden voor de koppositie en vele premies. Halverwege koers was er een buitje, werd het parcours glad en ontstonden twee valpartijen. Bij de recreanten A was Jos Smit een tijdje weg, maar werd teruggepakt. Het draaide uit op een eindsprint met het peloton, Leroy Weijers pakte plek 1 voor Jos Smit en Ron Noors pakte in de sprint plek 3 net voor Dennis Daalder.

Bij de recreanten B was de hoogste podiumplek voor Thuo Schermer die Pieter Bakker voor bleef. In de eindsprit eindsprint tegen Martien Witte pakte Bakker de tweede plek en werd Witte derde.

Bij de wedstrijd zat tempo er meteen goed in. Halverwege de koers begon te regenen en vormden natte klinkers een extra uitdaging. Dave Huijsman was weg met een groep van vier. Er werd niet goed samengewerkt. Zo vonden de volgers weer de aansluiting. In de eindsprint was Dave Huijsman oppermachtig en pakte zijn derde zege. Klaas Heinis uit Oudeschild, rijdend voor Westfrisia, pakte een knappe tweede plaats, Vince Goudsblom maakte het podium compleet.