De rodeo in actie op de baan. Circa 1800 mensen waren aanwezig om de autocrossers in actie te zien.
De rodeo in actie op de baan. Circa 1800 mensen waren aanwezig om de autocrossers in actie te zien. Foto: Jeroen van Hattum

Autocrossers stuiven weer over baan MAB

Het piepen van de banden in de bochten, de branderige geur van het rubber en het opspatten van stukjes klei als er een bocht genomen wordt.

Het was er zondag allemaal weer op de crossbaan van de MAB in Eierland bij de eerste autocross sinds het uitbreken van de coronacrisis in 2020. De rodeo, junioren, viercilinder vrije klasse, bangerstox en de Formule 1 waren allemaal van de partij met Texelse autocrossers en deelnemers van de overkant. 


In de Formule 1 leek de finale bij voorbaat een overkants feestje te gaan worden, maar Pieter Langeveld kroop zachtjes naar voren en lag op een gegeven moment op de derde plaats. In de laatste bocht ging het echter mis bij hem, waardoor hij ondanks alle inspanningen net naast het podium eindigde. Wiebe de Vries, Tsjalle Greidanus en Lourenz de Vries eindigde als nummers één, twee en drie. De Formule 1 kende in de finale liefst vijf herstarts omdat er een aantal keer gevaarlijke situaties waren ontstaan door het uitvallen van stockcars. 


In de rodeo pakte Senne Houwing uit De Koog de overwinning. Hij lag geruime tijd tweede achter Jasper Dogger en kreeg de koppositie in handen, nadat Jasper een lekke band had gekregen. In deze finale had Giel Koorn, ook vooraan in het deelnemersveld, de pech dat hij meermalen over de kop ging. Hij was daarna in staat om door te rijden, maar de gele vlag was al omhoog gegaan in verband met het ontstaan van een gevaarlijke situatie, waardoor hij het veld moest verlaten. Siebe de Waal en Rick de Graaf van de overkant werden tweede en derde.


Bij de junioren (12 tot 18 jaar) leek de strijd in eerste instantie te gaan tussen Dries Veltkamp, Thijme Veltkamp, Wesley Smit en Mike Smit. Dries had de beste papieren, maar viel uit waarna Thijme de kop overnam. Luna Blonk ging over de kop, waarna zij voor de zekerheid even door de EHBO werd nagekeken omdat de auto vrij hard was geraakt. Thijme Veltkamp won de finale, gevolgd door Wesley Smit en Randy Koiter.


De viercilinder kende een finale met slechts vijf deelnemers, maar was volgens de speaker niettemin spannend omdat de deelnemers aan elkaar gewaagd waren. Al in de eerste ronde werd het aantal deelnemers teruggebracht tot vier omdat Thomas Hellinga over de kop ging. Daarna leverden Patrick Sintebin uit Heerhugowaard en Ruud Betsema strijd om de eerste plaats, waarbij de heren elkaar weinig ruimte gaven. Uiteindelijk zag Sintebin toch een gaatje waardoor hij de zege in de wacht sleepte. Betsema werd tweede, derde werd Dennis Sintebin, een broer van Patrick.

Speedweekend

De volgende cross bij de MAB is zaterdag 16 juli en zondag 17 juli (het speedweekend). Zaterdag 16 staat de 'wereldfinale' van de World of Dirt op het programma. Dat is een initiatief van de Nederlandse Autosport Bond in samenwerking met zogeheten ‘dirt-tracks' (ovalen banen voor de stockcar) om een eigen landelijk kampioenschap voor de stockcarrijders te hebben met een prijzenpot van tien mille (waarvan vijf mille voor de winnaar), die tijdens de finale op Texel verdeeld wordt. Het kampioenschap is een landelijk kampioenschap, maar het is volgens de autosportbond de bedoeling er een wedstrijd met Internationale allure van te maken met buitenlandse deelnemers en buitenlandse autosportfans. De winnaar van de World of Dirt mag ook een jaar lang met een goud/oranje dakspoiler rijden.