Menno Timmer: "Van jongs af aan was ik in de schuur van het bedrijf te vinden."
Menno Timmer: "Van jongs af aan was ik in de schuur van het bedrijf te vinden." Foto: Jeroen van Hattum

Genieten van alle facetten bollenteelt

Vertel eens wat over jezelf en je achtergrond?

Ik ben een geboren en getogen Texelaar en woon in polder Het Noorden, samen met mijn vrouw Wilma en 2 kinderen Nienke en Stije. Wij wonen in mijn ouderlijk huis waar door de jaren heen verschillende schuren zijn bijgekomen ten bate van de bollenteelt. Via de lagere school in Oosterend en de Mavo in Den Burg heb ik een opleiding gevolgd in Hoorn op de Middelbare Tuinbouwschool. Na de opleiding heb ik een paar jaar bij Fulps Duinker gewerkt en naast het werk een opleiding gedaan als 2de en 1ste monteur. Het eigen ondernemerschap bleef toch trekken en ben uiteindelijk in het bloembollenbedrijf gestapt samen met m’n ouders.



Wat voor werk doe je?

Ik ben dus agrarisch ondernemer met hoofdteelt bloembollen, tulpen , krokussen, lelies en amaryllis. Daarnaast teel ik ook suikerbieten, graan en af en toe een ander gewas en heb ik grasland met uitgestelde maaidatum voor de weidevogels en akkerranden.  Het drukke en hectische oogstseizoen van de tulpen en de krokussen is nu begonnen. 

Er moet nog wel wat gebeuren om zelf in energie te voorzien


Wat heb je met bloembollen?

Mijn ouders, Wim en Corrie Timmer, hebben altijd al bollen geteeld. Van jongs af aan was ik in de schuur te vinden, het is me met de paplepel ingegoten zal ik maar zeggen. Stilzitten en een boek lezen is niet mijn ding. Ik kan van alle facetten van de teelt wel genieten, de afwisselingen in het werk maken het leuk en uitdagend.


Hoe kijk je tegen de huidige ontwikkeling rond de stikstof aan?

Het is een probleem van de hele samenleving. Een probleem dat er 40 of 50 jaar over heeft gedaan kan je niet in 8 jaar oplossen. Als je al van een probleem kan spreken, want ik ben nog niet overtuigd. De mensen die er verstand van schijnen te hebben, staan vaak lijnrecht tegenover elkaar en dragen argumenten aan waar ik van beide kanten denk, mmh ja, valt wat voor te zeggen. De wereld verandert, de bevolking is verdubbeld in Nederland, maar de natuur moet blijven zoals die is of was in 1950, niet echt realistisch. Het uiteindelijke doel van de natuur is om bos te worden, maar in Nederland hebben we veel gemaakte natuur waar steeds ingegrepen wordt. Ik heb de discussie gemist waarin wij als samenleving de (realistische) doelen hebben vastgesteld. Doelen stellen die niet haalbaar zijn getuigt dat je er geen verstand van hebt. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.



Wat doe je zoal in je vrije tijd?

Er blijft niet veel tijd over, maar relaxen op de bank, een rondje met de motor, wat ratten vangen en een beetje sporten. Ik heb in verschillende besturen gezeten en ben sinds kort toegetreden tot het bestuur van De Lieuw


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Gezellig en behulpzaam, je komt elkaar verschillende keren tegen in verschillende settings waardoor dat ons-kent-ons gevoel groot is.


Wat zou er op Texel vooral moeten blijven zoals het is? 

De grote variatie aan landschap die we hebben op Texel, maar als de stikstofplannen doorgezet gaan worden heb ik zo m’n twijfels 



Wat zou er op Texel anders mogen?

Als we zelfvoorzienend willen zijn - en gezien de inspanningen willen we dat helemaal niet - zal er wat moeten gebeuren. We gebruiken veel energie, maar willen er geen last van hebben. Ik zou zeggen stop dan met die hele discussie en ga je energie dan ergens anders in steken en wees niet hypocriet, maar geef mij dan in de tussentijd wel een kleine windmolen, want ik wil er wel wat aan doen!



Wat is je favoriete plek op Texel?

Dat zijn toch wel de polders, ik kan enorm genieten als de tulpen staan te bloeien of zoals nu als je graan, bieten en aardappel percelen ziet floreren, het verandert met de dag.



Wie verdient er een grote pluim op Texel?

De vele vrijwilligers, daar draait toch een groot deel van de samenleving op. Nu in het bijzonder de mensen van de belangbehartiging van de agrarische sector, we gaan moeilijke tijden tegemoet waarin keuzes gemaakt moeten worden. 


Hoe heb je de coronatijd beleefd?

Het was een ingewikkelde tijd, de natuur draait door, die trekt zich niks aan van Corona. Je moet toch zaaien en oogsten Als boer heb je al een relatief geïsoleerd beroep, maar je mist de gesprekken met collega’s, adviseurs, de kennisbijeenkomsten en dergelijke.


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

We moeten oppassen dat we geen museumeiland worden met hier en daar een gesubsidieerde boer. Texel is/was mooi zoals het is met al die variaties, maar ik vind dat er nu teveel in het teken staat van de toerist, wat wel begrijpelijk is.


Wat doe je over vijf jaar? 

Ja dat is een goede vraag, er komt nu zoveel op ons af dat ik niet weet of we linksaf of rechtsaf gaan



Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien? 

Fulps Duinker, Fulps is een markant persoon en groot technisch wonder. Hij staat altijd klaar om je te helpen, maakt niet uit wanneer en hoe, Het probleem kan niet groot genoeg zijn of hij heeft wel een oplossing.