De schrijfsters van de verhalenbundel "Windkracht 15" bij Nieuw Leven.
De schrijfsters van de verhalenbundel "Windkracht 15" bij Nieuw Leven.

Texel inspiratiebron

De Sommeltjes, de Russenoorlog, de opgedoken jurk en andere Texelse onderwerpen komen voorbij in de verhalenbundel “Windkracht 15”. Vijftien schrijfsters werkten in groepsverblijf Nieuw Leven een week lang aan de verhalen.

De schrijfweek op Texel is een initiatief van schrijfdocent en auteur Marelle Boersma. Deelnemers voldeden aan de toelatingseis, hebben al boeken geschreven of ambiëren een carrière als schrijver. Boersma, bijgestaan door twee andere schrijfdocenten, begeleidt en coacht deelnemers bij het schrijven. “Schrijvers willen dat hun boek wordt uitgegeven. Daarvoor heb ik een uitgever gevonden, De Droomvallei. Het boek waar we nu aan werken is de vierde verhalenbundel die op deze wijze tot stand komt. Met een andere groep hield ik bijvoorbeeld een schrijfweek op Ameland.” Eerdere titels die in deze serie verschenen zijn: “Paal 15”, “Aangespoelde verhalen” en “Wadden in vogelvlucht”.

Alle verhalen hebben een link met Texel of een ander Waddeneiland. Er is eerst research gedaan. “We hebben wijkagent Marco van Duijvenbode gevraagd om te vertellen over Texel en zijn werk hier.” Ook de Georgische Muiterij kwam voorbij. Het inspireerde Margriet Bossink om een liefdesdrama tegen de achtergrond van de Russenoorlog te schrijven. “Ik raakte er door gefascineerd, ook door de discussie en de tweestrijd.”

“In het verhaal raakt een meisje zwanger van een Georgische soldaat en krijgt een kind van hem. Naderhand trouwt ze met een Texelse jongen. Bij de eerste herdenking komt de Georgiër terug. Wat gaat ze doen?”

Anne van Zwieten. “Ik stuitte op de mythe van de Sommeltjes en schrijf daarover een sprookje voor volwassenen. Het speelt zich af in de Slufter, tijdens springtij met storm. Een lepelaar roept de Sommeltjes te hulp. “Jullie moeten helpen de broedsels te redden!” Maar er is één Sommeltje met een héél ander plan.”

Machteld van Zalingen sprak met Jacco Bakker, één van de wrakduikers op het Palmhoutwrak. Het inspireerde haar tot een verhaal over de jurk.

Petra Bontje: “Ik heb erg genoten van deze week op het eiland. We zijn een hechte groep geworden en leven mee met elkaars verhalen.”

“Windkracht 15” verschijnt op 26 november en kan nu al worden besteld. Van elke boek komt €1,- ten goede aan de KNRM Texel.

Afbeelding