Windmolens aan de horizon.
Windmolens aan de horizon. Foto: Anne Marie Gertenbach

Jubileum of herdenking…

Het is bijna 30 jaar geleden 1993 dat het eerste alternatief om windmolens te plaatsen op Texel werd gedwarsboomd, en vanaf die tijd de Texelse politiek er alles aan gedaan heeft om dat zo te houden.

Als je er goed over nadenkt dan kan je dat beschouwen als geldroof voor de Texelse bevolking. Nog steeds zittend in de modus van de jaren 80 is het niet meer te verkopen dat door toedoen van die strategie, de huishoudens, dus ook de Texelse, worden getroffen met een energierekening die velen in de problemen brengt. Begin vorig jaar werd bekend gemaakt dat Texel voor €110.000.000 aan energie inkoopt aan de overkant. Dat was begin vorig jaar, en er moet niet raar opgekeken worden als dat bedrag vanaf vorig jaar mei tot nu, verdubbeld is. Zien we niet dat hier iets behoorlijk fout gaat? Het beeld zou behoorlijk positiever kunnen zijn maar tegenwerkingen door o.a. TB, die nu weer in de coalitie zit, geeft nou niet echt een rooskleurig beeld voor de toekomst. 

We zijn er natuurlijk achter dat deze 3 punten de kern vormen van onze behoefte. Als een van de drie ontbreekt dan houdt alles op. Texelse bevolking, als ik tegen jullie zeg dat de energierekening per huishouden drastisch omlaag kan in de toekomst, en wij een goede basis kunnen creëren voor de toekomst, waarin alles wat lasten betreft binnen de perken blijft, dan kan je toch niet tegen zijn?

Landelijk hebben we een regeringsperiode gehad, van 2012 tot 2017 waarbij de PVDA en de VVD samen een kabinet vormde. De PVDA kreeg n.a.v. deze periode dusdanig op zijn broek van de achterban, dat er aan het einde van de rit, alleen nog maar kruimels van over bleven. Hoe kwam dat, de kiezer kon zich helemaal niet terug vinden in waar de PVDA voor zou moeten staan.

Wat de PVDA toen is overkomen zou nu in deze periode op gemeentelijk niveau wel eens kunnen gebeuren met GL. GL heeft mede door zijn stellingname aangaande windenergie, een alternatief wat werkelijk zoden aan de dijk zet, 3 zetels in de wacht gesleept. 

Bij onderhandelingen moet er natuurlijk volgens democratisch principe water bij de wijn gedaan worden maar wat nu als er wat dat betreft alleen maar water overblijft voor GL. Wel een polder maar geen dijk, wel een auto maar geen weg, wel …enz

Laten we dat toch maar anders doen, de particulier moet een windwokkel op zijn dak mogen plaatsen ( geen geluidsoverlast). De boer moet een EAZ windmolen mogen plaatsen. Een windmolenparkje met relatief kleine windmolens, waar we zelf als Texelaar eigenaar van zijn moet niet tegengehouden worden. Als bevolking, en dus ook wij als Tesselaars, verlangen we nu aan de ene kant compensatie van de overheid, en aan de andere kant houden we datgene wat werkelijk een verschil zou maken tegen. Kan jij dat rijmen?

Er was in Den Haag een tijdje terug een gevleugelde uitspraak “Sinterklaas bestaat, daar zit ie”….. was een VVDer. Wel raar dat de Texelse delegaties van VVD samen met TB het gerechtvaardigd vindt om ook compensatie aan te vragen, toch?

Energiearmoede? Als we bijna 30 jaar geleden windenergie hadden geïntroduceerd op Texel, dan hadden we bijna een "feesie” kunnen vieren.


Cor van der Knaap

Lees zijn volledige brief op de website van de Texelse Courant.