"Nieuwe gasboringen zee niet toestaan”

Meer dan vierhonderd hoogleraren en wetenschappers, van wie velen van het NIOZ, hebben zich in een open brief uitgesproken tegen plannen van de regering voor nieuwe gasboringen in de Noordzee.

De open brief, die gisteren gepubliceerd werd, wordt gesteund door 31 wetenschappers en hoogleraren van het NIOZ (Texel en Yerseke) onder wie directeur Han Dolman en oud-directeur Henk Brinkhuis.


Volgens de hoogleraren en wetenschappers (verenigd in Scientists4Future NL en Scientist Rebellion NL) past de voorgenomen nieuwe gaswinning niet binnen de doelstelling om de opwarming van de aarde binnen 1,5 C te houden. Het gaat om een gezamenlijk project van Nederland en Duitsland negentien kilometer ten noorden van Schiermonnikoog en het Duitse Waddeneiland Borkum.  


Volgens de hoogleraren en wetenschappers worden de gevolgen van de klimaatcrisis steeds merkbaarder, maar blijft de Nederlandse regering de hete aardappel vooruitschuiven, net als bij de stikstofcrisis gebeurde. “De gasvergunningen zijn hier een voorbeeld van. Veel landen doen dit overigens: sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne is er een ware goudkoorts ontstaan rondom fossiele brandstoffen. Maar nieuwe gasboringen zijn geen korte termijn oplossing voor de huidige energiecrisis.”


“Het project waar nu vergunningen voor wordt gegeven zou pas eind 2024 operationeel worden. Bovendien hebben boorplatforms en pijpleidingen een verwachte levensduur van tenminste 25 jaar, wat betekent dat we ons nog voor zeer lange tijd afhankelijk maken van fossiele brandstoffen met het bouwen van nieuwe infrastructuur. Dit is funest voor de klimaatdoelstellingen.”


De hoogleraren en wetenschappers roepen de Nederlandse overheid in de brief op om de klimaatcrisis serieus te nemen en per direct te stoppen met het verlenen van vergunningen voor nieuwe infrastructuur voor de winning van fossiele brandstoffen.