Het ruimen van dode dwergsterns in natuurgebied De Petten.
Het ruimen van dode dwergsterns in natuurgebied De Petten. Foto: Vogelinformatiecentrum Texel

Verslagenheid over massale

sterfte sterns door vogelgriep

“Te triest voor woorden.” Verslagenheid over het ongekende drama dat vogelgriep heeft aangericht in de kolonie grote sterns op Texel. “Het broedseizoen voor de grote stern is dit jaar definitief mislukt”, meldt Marc Plomp van Vogelinformatie Texel.


Het vogelgriepvirus dat andere jaren via de herfsttrek terugkeerde, heerst nu ook in de zomer en trekt als een lopend vuurtje een dodelijk spoor door de kolonies sterns.

De aantallen dode vogels die worden aangetroffen zijn ongekend. Zoals in de Mokbaai, waar vanaf 29 mei tot maandagavond ruim 1.550 kadavers zijn geraapt. Dinsdag hebben vrijwilligers alle dode vogels uit de kolonie in De Petten geruimd. Onder leiding van Natuurmonumenten en met hulp van diverse vrijwilligers werden meer dan 1.000 dode vogels geruimd. In de kolonie, waar eerder dit seizoen ruim 3.400 broedparen werden geteld, was het aanzicht om te huilen, meldt Plomp. “Overal verlaten eieren en dode jonge vogels. In de gehele kolonie werden slechts drie levende jongen van de grote stern gezien, de rest lag overal dood. Ongekend wat dit vogelgriepvirus aanricht. Naast dode grote sterns ook enkele dode kluten, een stormmeeuw, een scholekster, circa 40 kokmeeuwen en diverse grauwe ganzen. Te triest voor woorden. Het broedseizoen voor de grote stern is dit jaar definitief mislukt en over.”

Een grote klap voor de populatie grote sterns, niet alleen op Texel, maar bijvoorbeeld ook in reservaat De Putten bij Camperduin. Zoals ook elders in binnen- en buitenland ook Jan-van-genten, aalscholvers en nadere vogels het loodje leggen door vogelgriep. 

Wat de gevolgen zijn voor de populatie sterns in de toekomst, is lastig te voorspellen. Ter vergelijking: tientallen jaren gelden waren zeehonden nagenoeg uit de Waddenzee verdwenen als gevolg van het zeehondenvirus. Die populatie herstelde zich nadien.