Natuurgebied Dorpzicht. Eén van de kreken moet wegens watercrassula worden gedempt.
Natuurgebied Dorpzicht. Eén van de kreken moet wegens watercrassula worden gedempt. Foto: Eckard Boot

Watercrassula rukt op

De kreek in natuurgebied Dorpzicht nabij De Cocksdorp die besmet geraakt is met watercrassula wordt na het broedseizoen gedempt. “Een enorme domper voor dit gebied”, meldt Staatsbosbeheer.

Het gebied rondom Dorpzicht werd in 2016 flink uitgebreid en heringericht. Door nieuwe kreken te graven en oude te herstellen ontstond een drassig natuurgebied. In combinatie met het beheer leidde dit onder meer tot een toename van 18 naar 30 broedparen grutto’s. “Een hoopgevend resultaat.”

Mooie resultaten, maar ook slecht nieuws. In één van de kreken heeft zich watercrassula gevestigd, een ongewenste en gevreesde gast. Het is een aquarium- en vijverplant die van oorsprong niet in Nederland voorkomt en zich makkelijk kan verspreiden via bijvoorbeeld vogels of maaimachines. Deze invasieve exoot kan razendsnel groeien en vormt dikke matten. Met als gevolg dat al het overige leven in het water kan verstikken en ernstige problemen met doorstroming van waterlopen ontstaan.

In de strijd tegen watercrassula werd in 2019 de waterpartij van het poldertje van Ceres gedempt. Ook elders in Nederland worstelt men met deze agressieve groeier. Op Terschelling zijn er recent stevige beheersmaatregelen genomen nadat de watercrassula in de natte duinvalleien was opgedoken.

SBB: “Om te voorkomen dat deze watergruwel zich verder over het eiland kan verspreiden is er maar één remedie en dat is het dempen van de besmette kreek." Dit start direct na het broedseizoen. "De meeste grutto’s zijn dan alweer onderweg naar het zuiden.”

Aanvankelijk wilde SBB de kreek vorig najaar al dempen, maar dat moest worden uitgesteld omdat eerst een drinkwaterleiding langs het kanaal moest worden verplaatst en verstevigd. Wel zijn maatregelen genomen om verspreiding een halt toe te roepen.

Er zou vijfduizend kuub grond van Waalenburg naar Dorpzicht worden getransporteerd en een raster van draden over de slenk worden gehangen. Dat moest voorkomen dat watervogels nog langer in de slenk kunnen landen en de watercrassula zich verder over het eiland kan verspreiden.

Voor demping van de slenk op Dorpzicht is zo'n 35.000 kubieke meter grond nodig. Die grond komt deels uit Waalenburg (circa 5.000 kubieke meter) en zo'n 20.000 kuub van de verbreding van het kanaal ter hoogte van Dorpzicht, als compensatie voor demping van de slenk. De resterende 20.000 wordt afgeplagd op het weiland in Dorpzicht. "Dan ontstaat daar een vochtiger grasland dat gunstig is voor weidevogels.”