Tegemoetkoming energiekosten

De éénmalige bijzondere bijstand voor huishoudens op Texel met een laag inkomen om de stijgende energiekosten te kunnen betalen, gaat omhoog.

Dat heeft het college besloten. Het bedrag was aanvankelijk €200,- voor eenpersoonshuishoudens en €300,- voor meerpersoonshuishoudens en gaat omhoog naar €800,- voor eenpersoonshuishoudens en €900,- voor meerpersoonshuishoudens. 

Huishoudens met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm kunnen bij de gemeente een beroep doen op de eenmalige bijdrage. Tot nu toe hebben volgens gegevens van de gemeente 299 huishoudens op Texel een beroep gedaan op de regeling die in januari in het leven werd geroepen (dat waren 211 eenpersoonshuishoudens en 88 meerpersoonshuishoudens). Zij krijgen de verhoging van de bijzondere bijstand (€600,-) alsnog van de gemeente. Het college verwacht dat huishoudens op het eiland die tot nu toe geen beroep op de eenmalige bijdrage hadden gedaan (maar wel in aanmerking komen) dat nu alsnog gaan doen. De gemeente had bij aanvang van de regeling 258 huishoudens (184 eenpersoonshuishoudens en 74 meerpersoonshuishoudens) aangeschreven dat zij een beroep op de extra bijstand konden doen. De gemeente heeft niet van elke Texelaar in beeld of die wel of niet onder de 120 procent van de bijstandsnorm zit, waardoor ook een algemene oproep is gedaan. De gemeente krijgt via de algemene uitkering van het Rijk geld om de €800,- dan wel €900,- te kunnen verstrekken. Het college zegt ernaar te streven de compensatie voor de stijgende energiekosten ruimhartig toe te kennen met zo min mogelijk administratieve lasten. De 299 huishoudens die al een aanvraag hadden gedaan, ontvangen zo spoedig mogelijk de €600,- verhoging.