Door een ruk aan het touw opent Meindert Zandee vanuit zijn scootmobiel de deur.
Door een ruk aan het touw opent Meindert Zandee vanuit zijn scootmobiel de deur. Foto: Gerard Timmerman

Meindert kan deur weer openen

Meindert Zandee uit Oosterend was door zijn handicap tot voor kort aan huis gekluisterd. Het openen van de buitendeur vanuit zijn scootmobiel gaf zóveel stress, dat hij geen energie meer over had om met zijn hond buiten een rondje te rijden. Dat is verleden tijd sinds Dirk Leegwater een systeem heeft geïnstalleerd waarmee hij de deur op afstand kan openen. 


De deuropener is een uitvinding van Dirk zelf. Als uitbater van Hotel De Kievit in Midden-Eierland liep hij tegen het probleem dat als hij met een vol dienblad vanuit de keuken de eetzaal in liep, hij een hand te kort kwam om de deur te openen. Hij bedacht een systeem van koorden en katrollen, waarmee door het indrukken van een voetpedaal de deur automatisch open zwaait en hij met het dienblad in handen kon doorlopen. Hetzelfde systeem heeft hij onlangs op verzoek van Kets in de keuken van Sjans geïnstalleerd. En werkt daar tot tevredenheid.

Dirk is nu hotelier in ruste, maar zijn brein maalt onverstoorbaar verder. Zou een aangepaste versie van dit systeem niet een uitkomst zijn voor mindervaliden die vanuit hun rolstoel of scootmobiel niet bij de deurklink kunnen komen?, stelde hij zichzelf de vraag. Hij construeerde hetzelfde systeem, maar dan zonder voetpedaal en met een koord aan de muur, waarmee je door aan de kwast te trekken, de deur automatisch opent. 

Het prototype installeerde en testte hij thuis. Toen het bleek te werken durfde hij Meindert wel te benaderen, of die proefkonijn wilde zijn. De Oosterender is er maar wat blij mee. "Elke keer als ik naar buiten wilde was ik aan het klooien met de deur. Ik kreeg de deur vanuit mijn scootmobiel niet open. Dan vroeg ik Roelie of zij de deur wilde openen. Nu ben  ik niet meer afhankelijk van anderen", demonstreert Meindert hoe door één ruk aan het koord de deur open zwaait. "Het is een uitkomst." Ook om de deur van buiten te openen heeft Dirk een oplossing bedacht. 

Dirk heeft de automatische deuropener onder de aandacht gebracht van mensen van het Sociaal Domein van de gemeente, of het in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de WMO. 

De kosten vallen overigens mee. Inclusief materiaal en een paar uur arbeid schat Dirk het op circa €100,-. Wie interesse heeft kan de uitvinder uit Oost bellen.